Maloljetnici i kriminal

Maloljetnik s očevog računa krišom platio 2000 KM za igrice na mobitelu

Vijesti / Crna Kronika | 23. 08. 2017. u 11:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija je na području općine Gacko evidentirala maloljetnika koji je sa očevog računa u banci skinuo 2.146 KM da bi platio igrice na mobilnom telefonu, potvrdio je načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa.

Nakon što je otac prijavio da na njegovom računu u jednoj banci nedostaje novac, policija je došla do saznanja da je njegov maloljetni sin igrao igrice na telefonu i da je ušao u jednu aplikaciju koja je zahtijevala plaćanje.

"U očevom odsustvu sin je iskoristio priliku i skinuo je broj kartice i na taj način je plaćao igrice", rekao je Laketa danas novinarima u Trebinju. Maloljetnik je mlađi od 14 godina, a, prema Zakonu o kaznenom postupku, te osobe ne podliježu kaznenoj odgovornosti. Laketa je ukazao da je jedan od zabrinjavajućih podataka i porast maloljetnika koji su počinili kaznena djela.

On je istaknuo da je u posljednjih sedam mjeseci evidentirano 13 maloljetnika koji su počinili kaznena djela, odnosno šest više u odnosu na isti period prošle godine, a 11 maloljetnika kao izvršitelja prekršaja javnog reda i mira, što je za četiri više u odnosu prvih sedam mjeseci 2016. godine, prenosi Srna.

"Najčešće je riječ o imovinskim kaznenim djelima, te tučnjavi i fizičkom napadu", istaknuo je Laketa i dodao da je u Trebinju evidentirano i nekoliko maloljetnika koji konzumiraju opojnu drogu. On je pozvao roditelje da vode brigu o svojoj djeci i da im se što više posvete, napominjući da je policija u prethodnom periodu održala 54 predavanja u školama o temi maloljetničke delikvencije.

"Očito da je to nedovoljno i u narednom periodu ćemo zajedno sa svim nadležnim ustanovama i institucijama više da radimo po ovom pitanju. Roditelji bi trebali mnogo više pažnje posvetiti svojoj djeci, da su u toku šta rade i gdje se kreću", istaknuo je Laketa.

Kopirati
Drag cursor here to close