Mudžahedini u BiH

Mahmuljin se brani Daytonskim sporazumom

Obrana je u dokaze uložila i Daytonski sporazum, gdje se, kako je kazao Mulalić, definira status stranih državljana na teritoriji BiH bez obzira jesu li bili pod nečijom efektivnom kontrolom.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 01. 2020. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Sakiba Mahmuljina uložila je materijalne dokaze kojima želi dokazati da optuženi nije imao efektivnu kontrolu nad Odredom El-Mudžahidin.

Mahmuljina, bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, optužnica tereti da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. rujna 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Kako prenosi BIRN, obrana je uložila više od 200 materijalnih dokaza, koji se odnose na pravila, propise i naređenja, te nadležnosti, službu vojne bezbjednosti, 35. diviziju ABiH, te sam Odred. Branilac Nermin Mulalić kazao je da se dio dokumenata odnosi na izvještavanje i postupanje prema ratnim zarobljenicima.

''Ovi dokumenti su vezani za, prema mišljenju Obrane, nepostojanje kontrole generala Mahmuljina prema Odredu ‘El-Mudžahidin’'', rekao je Mulalić.

Obrana je u dokaze uložila i Daytonski sporazum, gdje se, kako je kazao Mulalić, definira status stranih državljana na teritoriji BiH bez obzira jesu li bili pod nečijom efektivnom kontrolom.

Tužitelj Sedin Idrizović je prigovorio na relevantnost većine dokaza. On je rekao da ne vidi kako iz brojnih uloženih propisa, naredbi, izvještaja i ostalih dokumenata proizlazi da Mahmuljin nije imao kontrolu nad Odredom i da nije bio obaviješten o kršenju humanitarnog propisa.

''Obrana tvrdi da ako u tim dokumentima nisu spomenute povrede međunarodnog humanitarnog prava, znači da zapovjednik za njih nije znao. To je pogrešno'', ocijenio je Idrizović.

Branitelj Mulalić je kazao da tužitelj ne može iznositi prigovore relevantnosti koji se odnose na teze Obrane, jer su dokumenti relevantni, samo što Tužiteljstvo i Obrana imaju različite poglede na njih. Idrizović je odgovorio da je želio ukazati da sadržaj dokumenata ne odgovara okolnostima na koje se izvode.

Kopirati
Drag cursor here to close