Suđenje

Lijanovići i ostali: Računovođa bez uloge u vraćanju robe u proizvodnju

Povratnice za tvrtku ''Farmko'', dodala je vještakinja, predstavljaju knjigovodstveni dokument, a ne elektronski zapis jer dokumentacija koju je Bilić imala na raspolaganju nema elektronski potpis.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 10. 2017. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još devet optuženih za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, vještakinja Obrane je rekla da računovođe ne mogu sudjelovati u kreiranju knjigovodstvenih dokumenata, piše BIRN (Balkan Investigative Regional Reporting Network).

Vještakinja ekonomske struke Nedeljka Bilić je, iznoseći nalaz u korist Obrane Mirka Galića, navela da je osnovna uloga zaposlenih u knjigovodstvenom sektoru da evidentiraju isprave i poslovne promjene.

''Na osnovu dokumenata koje sam imala na raspolaganju, utvrdila sam da su dokumenti povratnica robe u proizvodnju evidentirani u skladu s međunarodnim standardima'', kazala je Bilić na upit za povratnice koje se tiču tvrtke ''Farmko''.

Povratnice za tvrtku ''Farmko'', dodala je vještakinja, predstavljaju knjigovodstveni dokument, a ne elektronski zapis jer dokumentacija koju je Bilić imala na raspolaganju nema elektronski potpis.

Prethodno je Galićeva braniteljica Ivana Grizelj napomenula da je vještak financijske struke kojeg je angažiralo Tužiteljstvo, u nalazu za povratnice ''Farmka'' naveo da se radi o elektronskim zapisima.

Na upit je li Galić imao obaveze čuvanja i arhiviranja poslovnih knjiga do kraja veljače 2007., do kada je bio računovođa u tvrtki ''Mi-Mo'', Bilić je odgovorila da to nije mogla utvrditi.

''Odgovornost je zakonskog zastupnika za tu obavezu, osim ako je ne prenese na drugu osobu. U dokumentaciji nisam našla da je ta obaveza prenesena na Galić'', dodala je vještakinja.

Optužnica tereti Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Galića za neplaćanje poreza.

Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete tvrtke ''Lijanovići'', ''Mi-MO'', ''Farmer'', ''Farmko'' i ''Optimum''.

Galića optužnica još tereti za krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga ili isprava.

Tijekom unakrsnog ispitivanja Tužiteljstva, vještakinja je rekla da nije bilo zapisnika uz dokumente iz kojih je vidljiv razlog povrata robe iz skladišta u proizvodnju.

''Zaposlenik računovodstva nije taj koji treba znati tko sastavlja dokumente povrata robe u proizvodnju, niti u tome ima ulogu, nego oni koji sudjeluju u procesu proizvodnje. Povratnice je mogao sastaviti netko sa određenim znanjem iz informatičke struke, a nisam mogla utvrditi čiji su potpisi na dokumentima'', kazala je Bilić.

Dodala je i da je značajno tri milijuna maraka, kolika je vrijednost vraćenih proizvoda, ali da knjigovođa nije taj koji o tome odlučuje.

Nastavak suđenja je planiran za 7. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close