Poštovani su svi propisi

Lijanovićeva odvjetnica: Sve je bilo u skladu sa zakonom

Lijanovićeva je odvjetnica tijekom iznošenja završne riječi kazala da ne postoji nikakvo udruženje koje je činilo krivična djela, a o kojem optužnica govori.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 11. 2017. u 18:27 BIRN BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Birn / Obrane Jerka Ivankovića Lijanovića

''Svi pravilnici koji tretiraju dodjelu poticaja doneseni su u skladu sa zakonom i uz suglasnost i mišljenje svih potrebnih tijela'', smatraju Obrane Jerka Ivankovića Lijanovića i Stipe Šakića, optuženih za zloupotrebu položaja.

Pred Kantonalnim sudom u Tuzli, Mirna Delalić, koja zastupa Lijanovića, rekla je da postoje nezakonitosti u odlukama Suda u prethodnom postupku. Kako je pojasnila, radi se o netočnim navodima u prijedlozima za određivanje pritvora, s obzirom da su svjedoci na glavnom pretresu dali drugačije iskaze, piše web portal www.detektor.ba.

''Recimo, svjedok Ivica Mladina je kazao da se nije osjećao ugroženim i nikad nije rekao da mu prijeti Jerko. Tužiteljstvo je to drugačije interpretiralo'', kazala je Delalić.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen, zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem, za zloupotrebu položaja i ovlasti u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Delalićeva je elaborirala i Zakon o novčanim podrškama, koji je stupio na snagu 2010. godine, a po kojem je Lijanović, kako je istaknula, postupao u cijelosti.

''Svi akti su prolazili proceduru pred Uredom za zakonodavstvo i Federalno ministarstvo financija je to odobrilo, a i pravilnici i programi su usvojeni od strane Vlade'', rekla je ona te negirala tvrdnje Tužiteljstva da su pravilnici doneseni suprotno zakonu.

Prema Delalić, pravilnici su apsolutno u skladu sa zakonom, prošli su svu neophodnu proceduru, a to su i svjedoci potvrdili, a to proizlazi i iz materijalnih dokaza Obrane.

''Poštovani su svi propisi i sva tijela koja su bila potrebna dala su mišljenja'', dodala je.

Odvjetnica je posebno elaborirala zbog čega su sporna svjedočenja Šerifovića, Ajanovića i Čamdžića, koji su već osuđeni u ovom predmetu, i koji su svjedočili tijekom suđenja.

''Njima su oproštena neka djela. Jer, oni su priznali počinjenje drugih djela, a za njih nisu osuđeni. Edinu Ajanoviću nije oduzeta protupravno stečena imovinska korist. Je li to prljavim novcem Ajanović otplatio zatvorsku kaznu?'', zapitala se odvjetnica Delalić, istaknuvši da nisu audiovizualnim sredstvima snimani iskazi ključnih svjedoka, a da su u ovakvom delikatnom predmetu morali biti.

Također, ona je tijekom iznošenja završne riječi kazala da ne postoji nikakvo udruženje koje je činilo krivična djela, a o kojem optužnica govori.

Iznošenje završnih riječi bi trebalo biti završeno 30. studenog ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close