Presuda

Lijanović se žalio na 230 stranica

Obrana je u svojoj žalbi navela i da je tadašnji ministar Lijanović postupao u skladu s važećim propisima.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 11. 2018. u 13:57 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Jerke Ivankovića Lijanovića, bivšeg ministra u Vladi Federacije BiH, koji je u siječnju ove godine pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen na devet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, uložila je žalbu na presudu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Odvjetnica Mirna Delalić, koja u ovom predmetu zastupa Lijanovića, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je žalba napisana na 230 stranica.

Delalić je kazala kako se žalila iz svih žalbenih razloga, a fokus žalbe je bio na nepouzdanosti tri svjedoka koji su ranije u ovom predmetu sklopili sporazum o priznavanju krivice – Merseda Šerifovića, nekadašnjeg zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, Suada Čamdžića, bivšeg Lijanovićevog savjetnika, i Edina Ajanovića, bivšeg ministra u Vladi Tuzlanskog kantona – a na čijim iskazima je, prema mišljenju Obrane, bazirana presuda.

Obrana je u svojoj žalbi navela i da je tadašnji ministar Lijanović postupao u skladu s važećim propisima.

Kantonalno tužiteljstvo u Tuzli također je uložilo žalbu na ovu presudu. I u ovom slučaju, žalba je izjavljena zbog svih žalbenih osnova predviđenih zakonom.

Foto: BIRN / Jerko Ivanković Lijanović 

''Žalba je izjavljena zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, zbog povreda Krivičnog zakona Federacije BiH, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i zbog odluka o krivičnoj sankciji'', kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona, dodavši da je žalba uložena i zbog odluka o oduzimanju imovinske koristi i odluke o troškovima krivičnog postupka.

Skupa s Lijanovićem je na četiri godine zatvora osuđen i njegov nekadašnji savjetnik Stipe Šakić.

Presudom je Lijanović proglašen krivim jer je udružio više osoba na području Federacije, te počinio krivična djela koja se odnose na dodjelu poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Svi članovi udruženja su optuženi da su pribavili imovinsku korist u iznosu od 836.000 KM, a osuđeni su ovom presudom za pribavljenu imovinsku korist od preko 790.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close