Vijeće ministara

Lani 'prodano' 70 ljudi u BiH

Sudovi u BiH su tijekom 2020. godine izrekli 30 osuđujućih presuda protiv 30 osoba, za krivična djela povezana s trgovinom ljudima.
Vijesti / Crna Kronika | 05. 05. 2021. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojilo je Izvještaj Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti trgovine ljudima i o implementaciji Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za 2020. godinu.

''U BiH je u 2020. godini identificirano ukupno 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima kojima je trgovano u svrhu seksualnog iskorištavanja, prosjačenja i drugih oblika iskorištavanja, što predstavlja blago povećanje u odnosu na ranija izvještajna razdoblja'', navodi Vijeće ministara.

U informaciji se navodi kako su za krivična djela povezana s trgovinom ljudima, tužiteljstva u BiH donijela 38 naredbi o provođenju istraga protiv 43 osoba i podigla 25 optužnica protiv 27 lica osoba što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Sudovi u BiH su tijekom 2020. godine izrekli 30 osuđujućih presuda protiv 30 osoba, za krivična djela povezana s trgovinom ljudima. Donesena su i četiri rješenja o izricanju odgojnih mjera protiv četvoro maloljetnika.

Vijeće ministara navodi kako je tijekom 2020. godine BiH nastavila ulagati napore kako bi se suprotstavila trgovini ljudima, te su provedene brojne aktivnosti za unapređenje pravnog i institucionalnog okvira, jačanje istraživanja i gonjenja krivičnih djela trgovine ljudima i srodnih krivičnih djela, jačanje mehanizama za identifikaciju i zaštitu žrtava trgovine ljudima, prevenciju trgovine ljudima i izgradnju mehanizama koordinacije i saradnje nadležnih institucija, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva u aktivnostima suprotstavljanja trgovini ljudima.

''Na osnovu Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH 2020 - 2023, tijekom 2020. godine su provedene aktivnosti na imenovanju koordinatora i koordinacionih timova na svim razinama vlasti u BiH'', priopćilo je Vijeće.  

Kopirati
Drag cursor here to close