Sa suđenja

Kordić i ostali: Završeno preslušavanje prisluškivanih razgovora

Prezentirana je poruka u kojoj Kvesić pita Cobru ima li problema i je li ''stavio novac na konto''. Nakon toga Cobre ispituje Barbarićku je li uplaćen novac.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 03. 2019. u 08:10 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH završilo je prezentiranje prisluškivanih razgovora na suđenju Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću, nekadašnjim zaposlenicima Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima u Mostaru.

Tužitelj Kasim Halilčević prezentirao je posljednjih 30-ak razgovora s kraja 2013. i početka 2014. godine, koji se, kako je naveo, odnose na dogovore o isplati pozajmice i dogovorima za susrete optuženih i drugih osoba.

Pušten je snimak na kojem Luca Cobre ispituje svoju zaposlenicu Mihaelu Barbarić o stanju sredstava na računu. Nakon primjedbi, tužitelj Halilčević je kazao da je iz te blagajne ''njima'' isplaćeno 25.000 KM.

Cobre u jednom od razgovora Barbarićki govori da nađe nekoga da sve kopira s njegovog i njenog kompjutera na hard disk i da uništi podatke s računara, jer ne zna što će biti do kraja godine.

Prezentirana je i poruka u kojoj Kvesić pita Cobru ima li problema i je li ''stavio novac na konto''. Nakon toga Cobre ispituje Barbarićku je li uplaćen novac.

Prezentirani su i snimci na kojima Cobre govori Kordiću da mu je došla inspekcija, a on mu govori da ih puste da rade svoj posao i da ne brine. Luca Cobre je osuđen na godinu zatvora nakon priznanja krivice.

Kordić je optužen kao šef, a Kvesić kao inspektor u Službi za poslove sa strancima u Mostaru
za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od talijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog stjecanja koristi.

Obrane su imale prigovore na veći broj snimaka, kako u pogledu relevantnosti tako i s tehničkog aspekta.

Istaknute su nejasnoće u vezi s brojevima koji su prikazani prilikom emitiranja jednog razgovora, a koji ne pripadaju nikom od sudionika. Stručni suradnik Tužiteljstva Jole Galić je, kao i prethodnih nekoliko puta, objasnio da se takva greška u sustavu može dogoditi kada treća osoba poziva nekoga dok traje razgovor.

Branitelj Ragib Hadžić rekao je da to pokazuje ili da sustav nije pouzdan ili da je bilo manipulacija.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Goran Radević naložio je tužitelju da se pismeno izjasni o ovom problemu.

Halilčević je kazao da će u tom pravcu pozvati i stručnjake, te kao ''interesantno'' primijetio da optuženi ne osporavaju autentičnost snimaka.

Tužiteljstvo će u nastavku suđenja 25. ožujka prezentirati video snimke sastanaka optuženih i drugih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close