Sa suđenja

Kordić i Kvesić: Sastanak s prikrivenim istražiteljem

Kordić i Kvesić su optuženi za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od talijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog stjecanja koristi.
Vijesti / Crna Kronika | 25. 02. 2019. u 16:04 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prezentirajući presretnutu komunikaciju između optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića te Vlatke Puljić, Tužiteljstvo BiH je nastavilo izvođenje dokaza na suđenju za zloupotrebe položaja u mostarskom Terenskom uredu za poslove sa strancima.

Među brojnim presretnutim razgovorima bilo je i nekoliko razgovora između Puljićeve te prikrivene istražiteljice, kodnog naziva Sanja.

U jednom od tih razgovora, njih dvije dogovaraju sastanak u Mostaru, 14. studenog 2013. godine.

''Ja sam svoje završila, šta dobivam za to?”, pita u jednom od njih Sanja Puljićevu, koja joj odgovara da će o tome pričati kada se vide uživo.

Kordić i Kvesić su optuženi kao šef odnosno inspektor u Terenskom uredu Službe za poslove za strancima u Mostaru. Oni su optuženi za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od talijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog stjecanja koristi.

Sud BiH prihvatio je sporazum kojim je Vlatka Puljić priznala krivicu za zloupotrebu položaja, te je osudio na godinu dana zatvora.

Puljić je, kao direktorica, priznala i odgovornost tvrtke ''Vlamon'' iz Čitluka, kojoj je ovom presudom izrečena novčana kazna od 5.000 maraka. Također, ''Vlamon'' je dužan isplatiti iznos od 100.000 eura jednom talijanskom državljaninu na ime pozajmice koju je on uplatio na račun ove tvrtke.

Puljić je treća optužena osoba koja je priznala krivicu u ovom predmetu. Prethodno su, na osnovu sporazuma, za organizirani kriminal osuđeni Luca Cobre i Ana Miličević. Cobre je osuđen na godinu dana zatvora, a Miličević na uvjetnu kaznu od godinu i deset mjeseci.

Na ovom ročištu saslušani su i mnogi presretnuti razgovori između Puljić i optuženog Josipa Kvesića. U jednom od razgovora Kvesić poziva Vlatku na sastanak s ''Italijanima'', ali mu ona odgovara da ne može jer ima nekih obaveza.

Također, preslušan je i presretnuti razgovor između Puljić te izvjesnog Mate, u kojem ga ona pita ima li stranaca bez radnih dozvola.

''Ako nemaju radne dozvole i papire, javljam'', kazala je Puljić Mati.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close