Objavljeni detalji

Kobe Bryant letio je helikopterom Sikorsky S-76B iz 1991. godine

Iako se radi o starijem modelu helikoptera, proslavljeni košarkaš je njime često letio. Radi se, naime, o provjerenom tipu helikoptera, koji je dosta u upotrebi, a u nekim zemljama, primjerice Njemačkoj, koriste ga i spasilački timovi.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 01. 2020. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Kobe Bryant i njgeova kći Gianna izgubili su živote na kobnome letu

Jučerašnji magloviti dan u kaliforniji bio je koban za Kobea Bryanta. Iznajmljeni helikopter (model Sikorsky S-76B, izrađen 1991. godine) srušio se na brdovitom terenu u području gradića Calabasasa, a putnici nažalost nisu imali nikakvih šansi.

Iako se radi o starijem modelu helikoptera, proslavljeni košarkaš je njime često letio. Radi se, naime, o provjerenom tipu helikoptera, koji je dosta u upotrebi, a u nekim zemljama, primjerice Njemačkoj, koriste ga i spasilački timovi.

Ovaj model helikoptera dugačak je 16 metara, a visok 4,42 metra. Prima 12-13 putnika i jednog ili dva člana posade. Optimalna brzina letenja mu je 287 km/h, a doseg jednog leta 680 kilometara. Težina praznog helikoptera je 3441 kg.

Helikopter je inače pripadao tvrtki "Island Express Holding Corp", piše "LA Times". Pilotirao je iskusni Ara Zobayan (50).

Poletjeli su iz zračne luke John Wayne, koja je u blizini Bryantove kuće u Newport Beachu. Međutim, zbog magle su prvo u niskome letu morali kružiti i čekati hoće li se vremenski uvjeti poboljšati. Čak šest krugova su napravili iznad obližnjeg zoološkoga vrta.

Foto: picture alliance / AP Photo / Mjesto nesreće: Putnici u helikopteru nisu imali nikakvih šansi

"LA Times" navodi kako nije bila izdana opća zabrana letenja, ali su svi bili upozoreni na gustu maglu. Čak se nisu dizali ni policijski helikopteri.

Bryantov helikopter uspostavi je kontakt s kontrolom leta, ali je bilo očito kako pilot nije siguran treba li nastaviti ili se vratiti natrag. Zaključuje se to iz dugotrajnog kruženja na nižim visinama.

Startali su u nedjelju u 9:09 sati po lokalnom vremenu. Mediji pišu kako se pilot po svemu sudeći odlučio pratiti autocestu 118, da bi kasnije promijenio kurs prema zapadu i nastavio slijediti autocestu 110.

Uskoro je, međutim, nastavio letjeti prema jugu, u pravcu obližnjih brda. Vrlo brzo je helikopter podigao visinu na 500 metara, ali je onda velikom brzinom (cca 300 km/h) udario u brdo. U 10:01 stigao je nadležnim službama žurni poziv, što je ukazivalo da se dogodila nesreća.

"Čula se strašna buka... Odmah smo znali da nešto nije u redu", izjavili su šokirani stanovnici Calabasasa koji su u nedjelju svjedočili padu helikoptera.

Stotine ljudi spontano su se počeli okupljati na mjestu tragedije.

"Olupina još tinja. Apsolutno zastrašujući prizor", objavila je jedna američka novinarka na Twitteru.

Bilo je velikih problema prilikom gašenja, kazali su vatrogasci.

"Bilo je tu magnezija kojeg je iznimno teško gasiti, jer reagira s vodom i kisikom", kazao je kasnije šef vatrogasaca Daryl Osby.

Bryant je letio do grada Thousands Oaks, gdje se održavao košarkaški turnir "Mamba Cup". Tamo nažalost putnici nikad nisu stigli. Smrt ih je zatekla 22 kilometra prije cilja.

Bio je jedan od najvećih i najomiljenijih američkih sportaša svih vremena.

Objavljena imena smrtno stradalih osoba

U helikopterskoj nesreći živote su izgubili Kobe Bryant († 41) i njegova kći Gianna († 13), potom također mlada košarkašica Alyssa Altobelli († 13), također u društvu s ocem, trenerom baseballa Johnom Altobellijem († 56), a snjima je letjela i Alyssina majka Keri.

Šesta žrtva je Christina Mauser († 38), Altobellijeva kolegica, a smrno su stradali i pilot Ara Zobayan († 50), kao i žena imenom Sarah Chester i njezina kći Payton.

Kopirati
Drag cursor here to close