Optužnica

Kamerunci preko Konjica krijumčarili zemljake u EU

Vrbovali su državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4500 i 7500 eura, omogućiti odlazak u zemlje na području Europske unije.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 06. 2020. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podignuta je optužnica za organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenih djela krijumčarenja migranata u okviru operacije kodnog naziva Kamerun, objavilo je Tužiteljstvo BiH.

Naime, Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, otkrili su i dokumentirali krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama EU, u čijem izvršenju su počinitelji koristili dokumente i isprave Francuske i Italije, koje su pripadale trećim osobama.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Jacksona Ndipa, rođenog 1968. godine u Kamerunu, nastanjen u R Francuskoj te Agbora Donatusa Eta, rođenog 1979. godine u Kamerunu, državljanina Kameruna.

Optuženi, koji se nalaze u pritvoru, terete se da su tijekom 2019. i početkom 2020. godine, s više njima poznatih osoba, na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana skupina, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4500 i 7500 eura, omogućiti odlazak u zemlje na području Europske unije.

U optužnici se navodi, da su optuženi krijumčarenim migrantima, pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH, organizirali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizirati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne isprave Francuske i Italije, koje su glasile na druge osobe.

U ovoj namjeri, većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH, koncem mjeseca siječnja ove godine, navodi Tužiteljstvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close