Suđenje osmici

Kako je u medije procurila OSA-ina tajna?

Svjedok je odgovorio na pitanje kako se, kada se izda usmena naredba o postupanju, osigurava pismeni trag, pojasnio da, taj trag mora biti evidentiran kao službena zabilješka.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 01. 2021. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Događalo se da ne možemo obaviti uvid u određene predmete i dokumente OSA-e, a bilo je slučajeva da nam je onemogućen i uvid u prijave koje su poslane protiv ove Agencije'', rekao je u nastavku suđenja u Sudu BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici i Muhamedu Pekiću, svjedok optužbe, Damir Bevanda, glavni inspektor u OSA-i čiji je opis posla nadzor nad radom ove službe, od najnižeg do najvišeg službenika, među kojima je i direktor Mehmedagić.

Bevanda je na pitanje tužitelja Olega Čavke, mogu li građani podnositi prijave OSA-i, odgovorio potvrdno, točnije da se prijava može podnijeti izravno direktoru OSA-e ili Sudu BiH, navodi Avaz.

''Praksa je da se i meni pošalje. Ima tu i insajderskih prijava'', kazao je Bevanda.

Na pitanje je li bilo slučajeva da netko od uposlenih iz OSA-e, pošalje prijavu protiv rukovoditelja agencije, Bevanda je potvrdio da je bilo takvih slučajeva.

''To su prijave u slučaju nepostupanja'', dodao je.

Čavka ga je zatim upitao je li bilo prijava vezanih za nepravilnosti i ima li tada direktor pravo glavnom inspektoru uskratiti uvid u službena dokumenta?

''Ne bi trebao. Mi moramo kao utvrditi činjenično stanje'', istaknuo je.

No, na dodatno pitanje funkcionira li to u praksi, Bevanda je odgovorio kako ''baš i ne''.

''Događalo se da ne možemo obaviti uvid u određene predmete i dokumente i bilo je nekih prijava gdje nam je to onemogućeno. U jednom predmetu od generalnog direktora (Osman Mehmedagić), u drugom od rukovoditelja''. kaže Bevanda.

Svjedok je odgovorio na pitanje kako se, kada se izda usmena naredba o postupanju, osigurava pismeni trag, pojasnio da, taj trag mora biti evidentiran kao službena zabilješka.

Na pitanje što ako je nezakonita naredba, istaknuo je da uposlenik mora izraziti dvojbu, tražiti pismeni trag i o tome obavijestiti nadležnu osobu.

Ovaj svjedok danas je odgovorio i na pitanje ima li OSA-a ovlasti da dostavi medijima informacije do kojih je došla služba i nose oznaku tajnosti?

Kada su pitanju mediji, zakon o OSA-i predviđa da ova agencije jednom godišnje samo dostavi izvještaj o radu, ništa drugo - dodao je.

Negirao je da je bio upoznat s operacijom izuzimanje video snimka iz Pošte, kazavši da je iz medija saznao za to.

''O službenom postupanju zaista ne znam ništa'', rekao je Bevanda.

Svjedok Trifko Buha, zamjenik direktora OSA-e, kazao je da svaka prijava protiv generalnog direktora OSA-e tretira kao udar na temelje države BiH i da se provjeravalo tko je podnio prijavu "jer se protiv ove agencije vodi hibridni rat", zbog čega je obaviješten, kako je rekao i Sud BiH.

Svjedokinja Amina Ohranović, čiji je najavu svjedočenje tužitelj Čavka opisao "ovo je ta djevojka koja je prijetnja po sigurnosti BiH" svjedočila je na okolnosti kako je došlo do toga da se ona pojavi na snimku sa nadzornih kamera u poslovnici BH Pošte

''Moja najbolja drugarica, Mirela Bubalo, s kojom sam bila nerazdvojna četiri godine me zamolila da predam tih sedam koverata. Rekla mi je kao da navodno nju prate i da ne bi bilo dobro da ih ona odnese. Rekla mi je da se radi o nekim prijavama, ali nisam znala protiv koga su niti njihov sadržaj. To me nije ni zanimalo'', kazala je Ohranović.

Ona je dodala da je nakon toga razgovarala s prijateljicom Mirelom Bubalo jer je dovedena u nezgodnu situaciju.

''Mirela mi je rekla da se ne trebam brinuti te da se na slici i ne vidi o kome se radi. Nisam se direktno čula s Aljošom Čamparom, nego mi preko drugog telefona rečeno da se ne sekiram. Ne znam čiji je bio telefon putem kojeg sam razgovarala'', dodala je Ohranović.

Saslušan je i svjedok Sakib Vuković, direktor direktorata za Operativne tehničke poslove i podršku u OSA-i.

Kao i Buha, potvrdio je da su oduzeti snimci imali oznaku tajno, ali nisu znali reći kako su završili u medijima i tko je snimke dao portalu Istraga.ba

Vuković nije odgovorio na pitanje kako je optuženi Pekić, ako nije bio uposlenik kontraobavještajnog odjela preuzeo stik iz BH Pošte. Na pitanje kome je snimke trebao dostaviti, s obzirom da mu je nadležni rukovodilac bio Nermin Mehić, Vuković je odgovorio da ne zna.

Mehmedagić i Pekić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja po optužnici Tužiteljstva BiH. Mehmedagić, kao direktor OSA-e, i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber-sigurnost u ovoj instituciji, optuženi su za neovlašteno dobivanje informacija o pošiljatelju anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimku, kontaktirao direktora “BH Pošte”.

Oni su tražili snimak s nadzorne kamere za 27. kolovoza, navodeći da je u pitanju državna tajna.

Kopirati
Drag cursor here to close