44,5 milijuna

Jutarnji list: Hercegovački kralj kladionica platio Mamićev dug

Mamiću je do podmirenja duga od 52 milijuna kuna nedostajalo još 44,5 milijuna kuna, a država bi ubrzo na osnovi tog potraživanja nad njegovom blokiranom imovinom, nekretninama i jahtom počela provoditi ovrhe.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 09. 2021. u 21:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jutarnji list objavio je kako je hercegovački poduzetnik Renato Korać, vlasnik lanca kladionice u BiH, osoba koja je Zdravku Mamiću dala ili posudila 44,5 milijuna kuna kojima je Mamić krajem srpnja ove godine podmirio dug država na osnovi pravomoćne sudske presude iz Osijeka te na taj način spriječio ovrhu države nad svojom blokiranom imovinom.

"Ma neću to uopće komentirat'. Nema potrebe da to komentiram za novine. Neka ljudi pišu, to je njihovo pravo, noja to neću komentirat'", odgovorio je novinarima Jutarnjeg Mamić na pitanje može li nam nešto reći o spomenutoj pozajmici od 44,5 milijuna te o njegovu odnosu Koraćem.

Šteta od 52 milijuna kuna

Pola godine nakon što je prije suda protiv Zdravka Mamića zbog izvlačenja oko 52 milijuna kuna iz Dinama na temelju aneksa ugovora s Lukom Modrićem i Dejanom Lovrenom postala pravomoćna, Hrvatskom je krajem srpnja ove godine odjeknula vijest da je Mamić podmirio čitavo potraživanje.  Informacija je ubrzo potvrdio i DORH, navodeći da je sa suprugom jednoga osuđenika sklopljena nagodba kojom je podmiren čitav dug nastao presudom.

Naime, Mamiću se na teret stavljala šteta od 52 milijuna kuna, no 7,5 milijuna kuna država mu je već bila oduzela, a radi se o jamstvu koje je Mamić svojevremeno podigao za ukidanje istražnog zatvora, da bi mu ga USKOK, nakon što je Mamiću jamstvo vraćeno, također zablokirao.

Mamiću je do podmirenja duga od 52 milijuna kuna nedostajalo još 44,5 milijuna kuna, a država bi ubrzo na osnovi tog potraživanja nad njegovom blokiranom imovinom, nekretninama i jahtom počela provoditi ovrhe. No, 21. srpnja Mamićeva supruga Marina je na račun države uplatila preostalih 44,5 milijuna kuna te tako podmirila dug. Također, navodi Jutarnji, s Državnim odvjetništvom je sklopljen sporazum da se taj novac Mamiću, ako bi Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu protiv njega, ne vraća tijekom ponovljenoga postupka, već će se čekati pravomoćni ishod toga eventualnog ponovljenog postupka. Naravno, ono što je u čitavoj priči bio najveći misterij je porijeklo novca kojim je Mamić vratio dug.

Provjere novca

Spekuliralo se tako da je dignuo i kredit, no prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, Mamiću je novac posudio Korać.  Kada je Mamićeva supruga uplaćivala toliki iznos, morala je i predočiti njegov izvor, a na osnovi te informacije hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca provjeravao je njegovo porijeklo kako bi se otklonili sumnje da je Korać samo poslužio kao paravan za uplatu. No provjere koje je Hrvatska zatražila od BiH pokazale su da je Korać doista bio u posjedu tolike svote gotovoga novca (oko 6 milijuna eura) te da je on dao Mamiću.

Renato ili, kako ga Čitlučani poznaju, Reno Korać stvarni je vlasnik Premier World Sport kladioničarske tvrtke iz Čitluke, kladionice koja u BiH ostvaruje najbolje poslovne rezultate.  Osim toga vlasnik je i Premier Sport kladionice koja ima sjedište u Sarajevu te ujedno i vlasnik poznatog ugostiteljskog objekta Premier u Čitluku. Ukupni prihod sportskih kladionica Premier World Sport Čitluk u 2019. godini iznosio je 675,2 milijuna KM, što je bilo više od trećina čitavih prihoda kladionice u Federaciji BiH u toj godini.

U Hrvatskoj je ove godine u Makarskoj registrirano poduzeće Premier Solutions koja upravlja njegovim nekretninama.  Povezan je s još pet tvrtki u Hrvatskoj, a sve imaju sjedište u Zagrebu. Neke su registrirane za proizvodnju električne energije, neke pružaju ugostiteljske usluge smještaja.  Zanimljiv je i njegov udjel u vlasništvu poduzeća koje se bave distribucijom vina i jakih alkoholnih pića. Jutarnji piše kako njegovi poslovi u Hrvatskoj nisu niti približni onima u BiH.

Utjecaj i donacije

Jutarnji list piše kako je Korać poznat kao veliki zaljubljenik u sport, vinu i društvu te da se često povezuje s HDZ-om i smatra se utjecajnim u HDZ-u BiH. 

''Ponajviše se to isticalo kada je Vlada Federacije BiH htjela uvesti dodatni porez na ovu djelatnost. Ta inicijativa izazvala je sukob između SDA i HDZ-a, što se pripisivalo utjecaju hercegovačkih vlasnika kladionice na HDZ. Ipak, u Republici Srpskoj početkom 2019. godine Narodna skupština hitno usvojila Zakon o igri na sreću, i tu bilježimo rijetku Koraćevu izjavu za medije kada je rekao da taj zakon ima za cilj uništiti njegovu kladionicu i da nije poželjan, odnosno njegova legalna privatna tvrtka koja poštuje zakone i plaća obveze prema državi, a ne puni privatne džepove političkih moćnika'', pišu novine.

"Budite sigurni", izjavio je Korać, "da je upravo Premier kladionica bila glavna meta, upravo zbog našeg uspješnog poslovanja i vodeće pozive na tržištu."  Naglasio je i da neće dopustiti da Premier samo tako u jednom trenu potpuno nestane iz Republike Srpske. Zaposlenicima je tada poručeno da su svi zajedno dužni boriti se da jedna legalna, 100 posto uredna i čista firma, koja uredno plaća sve svoje obveze, kao što je to Premier, ne bude uništena od korumpirane države i pojedinačno iz vlasti. 

S druge strane upravo se Koraćeva grupa iskazala donacijama za vrijeme pandemije. Samo na njezinu početku bolnicama širom Bosne i Hercegovine donirao je 250.000 KM za nabavu medicinske opreme.  Unatoč padu prihoda nije otpuštao zaposlenike.

Donator je i sponzor mnogih događaja, klubova i udruga a neki su ga stavili na 11. mjesto poduzetnika iz Zapadne Hercegovine po bogatstvu, a imovina mu je procijenjena na 50 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close