Opet po novinarima

Još jedan napad na kameru!

Novinarska udruženja osudila su ovaj napad, a vrijedi posjetiti kako je nedavno napadnuta ekipa Žurnala što je čelnik SDA Bakir Izetbegović komentirao navodima da nije napadnut novinar nego kamera.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 05. 2019. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici osiguranja površinskog kopa Šikulje i Općini Lukavac jutros su napali snimatelja Radio-televizije Tuzlanskog kantona, dok je obavljao snimateljski zadataka, priopćeno je iz ove televizije.

Naime, ekipa RTVTK jutros je bila na mjestu događaja gdje je bila zakazana deložacija vlasnika parcele koja se nalazi u neposrednoj blizini ovog kopa.

''Pripadnici zaštitarske firme koja osigurava taj prostor nije dozvolila novinarskim ekipama da se približe mjestu događaja. Kada je snimatelj RTVTK, s još nekoliko kolega kamermana, uspio doći do mjesta deložacije i počeo snimati napadnut je i tom prilikom mu je oštećena kamera'', navode iz RTV TK.

Novinarska udruženja osudila su ovaj napad, a vrijedi posjetiti kako je nedavno napadnuta ekipa Žurnala što je čelnik SDA Bakir Izetbegović komentirao navodima da nije napadnut novinar nego kamera.

Video: NAPAD NA KAMERMANA RTVTK 14 05 2019

Napadi na novinare postali dio sumorne bh. svakodnevnice

 

Prošlo je nepune dvije sedmice otkako je u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu obilježen Svjetski dan slobode medija, a već se dogodio novi slučaj ozbiljnog napada na predstavnike medija.

Radio-televizija Tuzlanskog kantona obavijestila je Društvo novinara BiH da je snimatelj te televizije Ademir Mešanović napadnut jučer prilikom obavljanja radnog zadatka u površinskom kopu Šikulje.

U dopisu Radio-televizije Tuzlanskog kantona se navodi da su Mešanovića napali pripadnici osiguranja površinskog kopa i oštetili mu kameru, kaže se u priopćenju Društva novinara BiH.

Budući da je o slučaju obaviještena i policija, Društvo novinara BiH pozvalo je institucije za provođenje zakona da slučaj shvate krajnje ozbiljno i konačno pokažu da i novinari u BiH uživaju pravo na zaštitu kao i ostali građani.

Napadi na predstavnike medija su, nažalost, postali dio sumorne bh. svakodnevnice, a zbog činjenice da to toleriraju nosioci političke moći te zbog neadekvatnih reakcija pravosuđa, u BiH se sve više sužava prostor medijske slobode kao jednog od temelja demokratskog društva.

Kopirati
Drag cursor here to close