Napad na naše policajce je napad na državu i sigurnost!
Jesu li vlasti učinile sve da zaštite živote onih koji štite živote drugih, upitali su iz sindikata SIPA-e.

Napad na naše policajce je napad na državu i sigurnost!

Vijesti / Crna Kronika | 26. 10. 2018. u 17:00 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ranih jutarnjih sati traje opsežna policijska akcija kako bi se pronašla grupa automafijaši koji su jutros na Alipašinom Polju, pucajući iz automatske puške na policijsku patrolu, ubili jednog policajca i teško ranili drugog koji je preminuo nakon nekoliko sati.

Privedeno 13 osoba

U operativnu akciju uključene su sve policijske agencije u BiH, kao i Obavještajno-sigurnosna agencija te se potraga proširila izvan Kantona Sarajevo. Komesar MUP KS Mevludin Halilović danas je na press konferenciji kazao da je ostvaren i stalni kontakt s MUP Republike Srpske zbog mogućnosti da su počinitelji pobjegli izvan teritorije pod nadležnosti MUP KS.

Na području Sarajeva i Pala uhićeno je ukupno 13 osoba, javlja agencija Patria.  Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Miljanović izjavila je da je uhićeno više osoba te da se provode u Kantonalni MUP u Sarajevu gdje se vrše dalje provjere.

Sindikat SIPA-e: Jesu li vlasti učinile sve da zaštite živote

Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu izrazio je najiskreniju sućut obiteljima ubijenih policajaca MUP-a Kantona Sarajevo, tijekom obavljanja časnih poslova i zadataka na zaštiti građana.

''Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu poziva predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da se zapitaju da li su učinili sve što su  mogli da zaštite živote onih koji štite živote drugih. Također pozivamo sve građane koji imaju bilo kakve informacije koje mogu pomoći u uhićenju izvršitelja ovog zločina da se obrate policijskim organima'', poručili su iz Sindikata SIPA-e.

Gnusni čin na najbrutalniji način pokazuje težinu policijskog posla

Članovi Unije samostalnih sindikata policije Federacije BiH (USPOLFBiH) priopćili su da istinski suosjećaju s bolom obitelji nastradalih kolega te svih pripadnika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo zbog mučkog zločina u kojem su, u policijskim uniformama i u ime države, život položile njihove kolege Adis Šehović i Davor Vujinović.

''Taj gnusni čin na najbrutalniji način pokazuje težinu časnog policijskog posla i svakodnevna iskušenja kojima smo izloženi te nesumnjivo predstavlja krvlju ispisanu i ispostavljenu "fakturu" na dugogodišnja, nažalost neuspješna nastojanja policijskih sindikata da zakonodavna tijela pooštre kaznenu politiku prema počiniteljima napada na policijske službenike, ali istovremeno i da tijela izvršne vlasti adekvatno opreme policijske snage, te istinski valoriziraju naš rad'', ističe se u priopćenju za javnost Službe za odnose s javnošću USPOLFBiH.

Počinitelje izvesti pred lice pravde

Misija OSCE-a u BiH je duboko ožalošćena viješću da je i drugi policijski službenik podlegao ranama koje je zadobio u jutrošnjem tragičnom događaju u Sarajevu, te njegovoj obitelji i kolegama upućuje izraze najiskrenije sućuti, izjavio je šef Misije OSCE-a u BiH, veleposlanik Bruce G. Berton.

Berton je još jedanput izrazio punu podršku agencijama za provedbu zakona u nastojanjima da pronađu i izvedu pred lice pravde počinitelje ovog strašnog zločina, priopćeno je iz Misije OSCE-a.

Na policiju MUPKS-a krajnje zabrinjavajući

Povodom nemilih događaja u naselju Alipašino Polje i pucnjave na policiju, kada je jedan policajac ubijen, a drugi teško ranjen, oglasio se potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.  

Dunović  je poručio da očekuje od nadležnih organa da počinioci ovog gnusnog čina u najkraćem mogućem roku budu uhićeni i procesuirani.

''Napad na policiju, koji je u ovom slučaju završio ubojstvom policajaca na dužnosti, ozbiljan je sigurnosni problem. Sve nadležne institucije moraju se koordinirano i na nivou zadatka uključiti u rješavanje ovog slučaja, te adekvatno odgovoriti na sve učestalije kriminalne radnje koje više ni u kojem slučaju ne smiju proći nekažnjeno. Sa sigurnosnog aspekta,  ovaj događaj je krajnje zabrinjavajući, te se mora poraditi na tome da se sigurnosna situacija u našem gradu, ali i čitavoj Bosni i Hercegovini podigne na najveću razinu.

Mi moramo kao društvo pokazati da imamo snage i znanja obračunati se s kriminalcima, koji misle da mogu uvesti anarhiju u kojoj ništa ne znači ljudski život - poručio je Dunović te obiteljima uputio iskrene riječi sućuti podrške u ovim teškim momentima.

Napad na naše policajce je napad na sve nas

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić najoštrije je osudio napad na pripadnike MUP-a Kantona Sarajevo i uputio telegrame sućuti obiteljima poginulih policajaca.

''Najoštrije osuđujem banditski napad na pripadnike MUP-a Kantona Sarajevo i pozivam sve nadležne institucije i policijske agencije u Bosni i Hercegovini da pojačaju suradnju kako bi se počinitelji ovog gnusnog djela što prije pronašli i doveli pred lice pravde. Napad na provodioce i zaštitnike zakona bilo kojeg nivoa u našoj domovini doživljavam kao napad na državu Bosnu i Hercegovinu. Napad na naše policajce je napad na sve nas, građane Bosne i Hercegovine.

Obiteljima  poginulih policajaca, heroja poginulih u obavljanju svoje dužnosti, u svoje ime, i uime Vijeća ministara BiH, upućujem izraze sućuti'', stoji u telegramu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, prioćeno je iz tog vijeća.

Ovo je napad na državu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je, uime Vlade Federacije BiH i svoje osobno uputio izraze sućuti obitelji MUP-u Kantona Sarajevo povodom ubojstva dvojice policajaca u jutrošnjem zločinačkom napadu prilikom obavljanja njihove dužnosti.
    

''Duboko me potresla vijest o njihovoj pogibiji kada su, časno obavljajući svoj teški i odgovorni posao, štiteći tuđu imovinu i pravni poredak, brutalno napadnuti i tom prilikom zadobili smrtonosne ozljede. Ovo je ogroman gubitak za vas, ali i za cijelu zajednicu, pa je u ovom trenutku teško naći riječi utjehe  nakon ovog strašnog događaja. Ovo je također napad i  na državu i njene institucije i sigurnost građana.

Uvjeravam vas da ćemo učiniti sve kako bismo pronašli počinioce ovog gnusnog djela i adekvatno ih kaznili za ovaj njihov počinjeni strašni čin. Uložit ćemo dodatne napore da bi naša policija bila još spremnija da se obračuna s kriminalnom i kriminalcima koji pokazuju sve više brutalnosti i hladnokrvnosti pri izvršenju najtežih kaznenih djela. Na tom putu nećemo štedjeti snage i sredstva, jer sigurnost države i građana je vrijednost koja je neprocjenjiva i za koju se moramo boriti do kraja“, kaže se u saučešću federalnog premijera Fadila Novalića. 

Jusko izrazio sućut

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko uputio je telegram sućuti obitelji i kolegama brutalno ubijenih policajaca.

''Potresen tragičnom viješću o smrti svojih dojučerašnjih kolega, Vaših sinova, braće, supruga i očeva, izražavam svoje najiskreniju sućut. U ovom momentu kao njihov dojučerašnji kolega, ne pronalazim riječi kojima bih mogao opisati tugu i bol koju osjećam u sebi zbog gubitka ovih sjajnih ljudi. Sve dok žive oni koji su sa Adisom i Davorom i svim našim kolegama koji su svoje živote izgubili izvršavajući povjerene poslove i zadatke dijelili dobro i zlo, budite uvjereni da će živjeti i oni u našim srcima'', stoji u saučešću ministra komunikacija i prometa BiH.

Jusko uvjeren je da će policija Kantona Sarajevo i pripadnici agencija za provođenje zakona u BiH uraditi sve da dođu do počinitelja ovog gnusnog zločina i da će biti najstrože kažnjeni, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Sindikat GP BIH: Najoštrije kazniti napade na policiju

Sindikat Granične policije BiH izrazio je duboku  i naiskreniju sućut obiteljima nastradalih policajaca, koji su jutros brutalno ubijeni u Sarajevu dok su obavljali svoju dužnost.

Iz tog sindikata uputili su molbu svima onima koji mogu pružiti bilo kakve informacije da pomognu u cilju pronaska počinitelja.

Sindikat Granične policije BiH inzistira da napadi na policiju budu najoštrije kažnjeni te od nositelja političke vlasti zahtjeva da poduzmu sve neophodne mjere kako bi zakonski u potpunosti omogućili zaštitu i sigurnost svih građana.

Mi koji obavljamo ove časne poslove znamo kroz šta prolazimo

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona osuđuje brutalni zločinački čin napada vatrenim oružjem na policajce Kantona Sarajevo tijekom kojeg je jedan od policajaca smrtno stradao a drugi zadobio po život opasne ozljede, a nakon višesatne borbe za život povrijeđenog policajaca izgubljena je i ta bitka.

'' Svi policajaci i uposlenici MUP-a Unsko-sanskog kantona suosjećaju bol koja je nastala ovim činom jer samo mi koji obavljamo ove časne poslove znamo kroz šta prolazimo'', stoji u priopćenju Sindikata.

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona izražava duboko žaljenje zbog gubitka kolega, braće, očeva i poziva sve svoje radne kolege u Bosni i Hercegovini da daju maksimum u pronalaženju izvršitelja ovog zločina.

Kopirati
Drag cursor here to close