Kompleksan slučaj

Izviđali dva mjeseca, pa opljačkali i ubili staricu, a onda pobjegli u Nizozemsku

Vijesti / Crna Kronika | 04. 04. 2017. u 14:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici MUP-a Srednjobosanske županije otkrili su izvršitelje kaznenog djela 'Razbojništva' u Gornjem Vakufu, koje je za posljedicu imalo smrt starije ženske osobe A.B. rođene 1947. godine.

Ovo teško kazneno djelo prijavljeno je policiji 13.3.2017. godine i, nakon što je izvršen očevid na licu mjesta, poduzete su brojne istražne radnje na otkrivanju izvršitelja. Tako je saslušano preko 50 osoba kao potencijalnih svjedoka, nad 32 osobe provedena je kriminalistička obrada, a 17 osoba je poligrafski ispitano. Izvršeni su i pretresi stanova, te naložena biološka, daktiloskopska i mehanička vještačenja.

Sve navedeno dovelo je do lišenja slobode osobe inicijala N.S. rođen 1995. godine iz Viteza, koji je ispitan u svojstvu osumnjičenog i koji je u prisustvu branioca u potpunosti priznao izvršenje navedenog kaznenog djela, piše Klix.

Prema tom priznanju, N.S. je zajedno sa osobama Z.S. rođen 1992. godine i A.I. rođen 1996. godine iz Zenice, nakon dvomjesečne pripreme i izviđanja, 11.3.2017. godine u noćnim satima došli do kuće A.B., provalili su ulazna vrata, a nakon toga savladali staricu i ljepljivom trakom joj vezali ruke i noge.

Usta su joj prekrili kako bi je spriječili da pozove pomoć, nakon čega su izvršili premetačinu kuće. Tom prilikom ukrali su torbicu u kojoj su pronašli novac u raznim valutama u ukupnoj vrijednosti od oko 4.000 KM. Također su ukrali određenu količinu zlatnog nakita, kojeg su prodali za iznos od oko 700 KM. Nakon što su ukrali novac i zlato udaljili su se u pravcu Viteza i Zenice.

Obzirom da je policija pokrenula opsežnu istragu, te da su se bojali otkrivanja, odlučili su pobjeći izvan granica Bosne i Hercegovine. Tako su se vozilom Opel Corsa, sa kojim su se dovezli i na mjesto izvršenja kaznenog djela, sva tri izvršitelja zaputili u Nizozemsku. Međutim, N.S. se odlučio vratiti u BiH, te je 4.4.2017. godine u ranim jutarnjim satima lišen slobode.

Sa ovom trojkom pobjegao je i H.R. rođen 1970. godine iz Gornjeg Vakufa, koji se sumnjiči da je zajedno sa svojom suprugom E.R. rođena 1978. godine pomagao izvršiteljima. Njihova pomoć ogledala se u davanju potrebnih informacija o starici, posebno vezanih za činjenicu da je bila korisnik strane mirovine i da ima novac kod sebe. Navedene informacije pomagači su imali s obzirom da je ubijena bila tetka od E.R.

Glasnogovornik Uprave policije MUP-a SBŽ Rusmir Prohan za Bljesak.info rekao je kako navedene osobe do sada nisu bile poznate policijskim službenicima po izvršenju kaznenih djela.

Radeći na rasvjetljavanju ovog kaznenog djela došlo se do saznanja da se ova grupa može dovesti sa još jednim razbojništvom izvršenim na području Viteza tijekom 2016. godine, kao i da su planirali izvršiti još neka razbojništva na području Gornjeg Vakufa i Viteza.

Istraga povodom ovog kaznenog djela pokazala je punu posvećenost policijskih službenika u otkrivanju izvršitelja kaznenih djela, a to najbolje ilustrira i podatak da u posljednjih 14 godina na području Srednjobosanske županije ni jedno kazneno djelo ubojstva nije ostalo nerasvjetljeno, navedeno je u priopćenju MUP-a SBŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close