Izetbegović i Suljić reagirale na Memićeve izjave

Hoće li Sebija Izetbegović sjesti 'licem u lice' s Murizom Memićem

S Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jutros je stiglo otvoreno pismo Murizu Memiću koje potpisuju Enra Suljić i Sebija Izetbegović.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 02. 2021. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji televizijski istup Muriza Memića obilježilo je naglašavanje uloge Sebije Izetbegović u istrazi ubistva Dženana Memića. Memić je direktoricu KCUS-a pozvao na direktno sučeljavanje, a s kliničkog centra uslijedio je odgovor.

Memić je naveo da je Izetbegović sudjelovala u odabiru timova koji su vještačili amneziju Alise Mutap, koja se u to vrijeme viđala sa Dženanom. On je u gostovanju na Face TV kazao kako je direktorica KCUS-a smjenjivala timove koji su radili vještačenja.

S Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jutros je stiglo otvoreno pismo Murizu Memiću koje potpisuju Enra Suljić i Sebija Izetbegović.

Duboko respektirajući Vašu bol zbog izgubljenog djeteta, i kao roditelji i kao građani podržavamo Vašu borbu da dođete do istine i da se kazne počinioci pravnom regulativom i sistemom u koji vjerujemo i za koji se i sami borimo, ali nikako tako da nas dovodite u vezu s događajima i situacijama s kojim nemamo nikakve veze, navodi se u pismu koje potpisuju prof. dr Enra Medmedika- Suljić i prof. dr Sebija Izetbegović

“Podržavamo sve istražne radnje i postupke koji se temelje na činjenicama, ali ovakva spekulativna i insinuirana obraćanja nanose štetu ne samo nama, nego cijelom zdravstvenom, pravosudnom i sigurnosnom sistemu, tim prije što Vam nije prvi put. I ranije smo tražili demanti nakon Vaših istupanja i pisanja u glasilima. Radi objektivnog obavještavanja javnosti navodimo samo neke od činjenica, koje su inače dostupne na portalima i neće omesti istražne radnje u ovom postupku”, stoji u reakciji.

Kako navode, od ukupno tri provedena vještačenja, KCUS je imenovao samo jednom vještake i to u trećem vještačenju po nalogu Kantonalnog Tužilaštva ( dopis 0203-27969) od 06.07.2016. godine.

“Dana 07.07.2016. godine imenovan Tim vještaka, koji su činila tri Šefa klika u to vrijeme : Prof. dr Sandra Vegar Zubovuć, prof. dr Kemal Dizdarević i prof. dr Jasminka Đelilović Vranić. Vještačili su se CT snimci glave i vratne kičme. Tom prilikom je prof. dr Jasminka Đelilović-Vranić dala nalaz i mišljenje: ‘Ja u cijelosti ostajem kod ranije datog nalaza od 29.04.2016. godine i mišljenja sam da je tijekom konkretne prilike, Mutap Alisa pretrpjela potres mozga koji je bio teškog stepena’. U više navrata vaš advokat i Vi se u istupima na TV i u sredstvima javnog informiranja navodili imena vještaka koji su sudjelovali u vještačenju. Vaš advokat dobro zna tko i kada je vještačio i po čijem nalogu. U Timu vještaka koje je odredilo Tužiteljstvo prvi put su imenovani: Prof.dr. Abdulah Kučukalić i prof.dr. Alma Bravo-Mehmedbašić kao vještaci psihijatri i Elvedina Dervović klinički psiholog. Tvrdite da je prof. dr. Sebija Izetbegović promijenila ljekarski tim, što je apsolutna neistina. Prof. dr. Sebija Izetbegović ne može promijeniti tim za vještačenje niti ima slična ovlaštenja”, navode.

Poručuju da su prof. dr. Abdulah Kučukalić i prof. dr. Alma Bravo – Mehmedbašić su otišli u redovnu mirovinu prije dolaska prof. dr. Sebije Izetbegović na poziciju generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.

“Prof. dr. Abdulah Kučukalić i prof. dr. Alma Bravo – Mehmedbašić su stekli uvjete za starosnu mirovinu dana 21. prosinca 2015. godine, dok je prof. dr. Sebija Izetbegović stupila na funkciju Generalne direktorice 7. siječnja 2016. godine. Za drugo vještačenje po nalog Tužiteljstva bili su angažirani vještaci prof. dr. Jasminka Đelilović-Vranić, prof. dr. Azra Alajbegović i prim. dr. Žarko Savić i također ih nije imenovao KCUS. Dostupnost imena vještaka koji su sudjelovali u vještačenjima je vidljiva svim korisnicima portala i žalosno je da ste dopustili da Vašim bolom manipuliraju pojedinci koji blaćenjem imena časnih ljudi u javnosti, a ne svojim vlastitim kvalifikacijama i postignućima nastoje prigrabiti simpatije glasača. Prof. dr. Enra Mehmedika- Suljić, koja je specijalista neuropsihijatar, ni na koji način nije sudjelovala niti u liječenju, niti u vještačenju Alise Mutap. U vašem obraćanju ste išli dotle da naša imena dovodite u kontekst ishoda liječenja Vašeg rahmetli sina u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Ističemo da ni na koji način u istom nismo sudjelovale, obzirom na naše specijalnosti- ginekolog i neuropsihijatar, jer je Vaš sin dovezen na KUM i potom liječen na Klinici za neurokirurgiju. Iznošenje ovih i sličnih neistina već je predmetom nekoliko pokrenutih i dobivenih sudskih sporova za klevetu. Stoga zahtijevamo da iznesete istinite činjenice, jer ćemo u protivnom morati sudskim putem tražiti zadovoljštinu. Ovakve neistinite tvrdnje, iznošenje laži, insinuacija štete ne samo nama kao pojedinicima nego i Kliničkom centru u cjelini, podrivaju povjerenje prema pravosudnom sistemu, ali i našoj državi Bosni i Hercegovini”, navode s KCUS-a, a prenosi N1.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je tijekom gostovanja na Hayat televiziji govorila o imenovanju tima vještaka koji je vještačio Alisu Mutap, te je istaknula kako će se odazvati na poziv Muriz Memića da odgovori na njegova pitanja nakon čega je on i pozvao da to učine u naredni petak.

Mladićev otac Muriz Memić danas nije želio puno govoriti, ali je morao reagirati na pismo koje su danas uputile direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i Enra Suljić.

“Meni je najgore kad one kažu da sa mnom suosjećaju moju bol i baš na 15. kada je moja najveća bol oni najavljuju tužbu za klevetu. I zašto ne odgovori Sebija Izetbegović zašto je imenovala Jasminku Đelilović-Vranić u treći tim kad je već ranije vještačila Alisu Mutap. Zašto nije stavila nekoga tko nije ranije radio to vještačenje“, kaže Memić za Patriju.

Memić je na grupi Pravda za Dženana Memića uputio poziv Sebiji da se nađu 'licem u lice' na Face TV-u.

''Zahvaljujem se prof. dr. Izetbegović što je evo nakon 5 godina od ubojstva moga sina, večeras izjavila kako pristaje da sjednemo lice u lice pred kamerama. Ja je ovim putem pozivam u emisiju kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV-u, u petak 19.02. u 18:45h”, kazao je Muriz Memić, otac Dženana Memića.

Kopirati
Drag cursor here to close