Strah

Iz Petrinje za Bljesak: Svi se nadamo jednom

''Ne možeš biti spreman za takvo što, za taj osjećaj bespomoćnosti'', kazala je za Bljesak.info.
Vijesti / Crna Kronika | 30. 12. 2020. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svi se nadamo jednom, da se neće ponoviti jači potres'', kazala je za Bljesak.info djevojka koja se u trenutku potresa jačine 6.3 po Richteru nalazila u rodnoj kući u Petrinji.

Strah i zbunjenost su riječi kojima opisuje ono što su ona i ostali stanovnici Petrinje i obližnjih gradova osjećali u trenutku kada su se počele rušiti kuće i druge građevine.

Njena obitelj je, srećom, ostala s krovom nad glavom i bez ozljeda, za razliku od mnogih koji, kako navodi, nisu imali mogućnosti uložiti novac u obnovu domova, pa su sada ostali i bez ono malo što su imali.

''Tek sad mi nekako dolazi do glave što se zapravo dogodilo, kad gledam kroz prozor i gledam fotografije koje se svakodnevno objavljuju'', ističe navodeći kako su svi u nekom stanju ''izluđenosti'' jer je osim najjačeg potresa, uslijedio niz slabijih kojih će biti još dugo.

O ''bijegu'' iz Petrinje ipak ne razmišlja, jer kako kaže, bilo kad može zatresti i negdje drugo. A na to nije spremna.

''Ne možeš biti spreman za takvo što, za taj osjećaj bespomoćnosti'', kazala je za Bljesak.info.

Podsjetimo, snažan potres jačine 6,3 po Richteru pogodio je središnji dio Hrvatske malo iza podneva u utorak. Epicentar je bio kod Petrinje, na području koje je u ponedjeljak teško stradalo u nešto slabijem potresu.

Poginulo je najmanje sedmero ljudi: djevojčica iz Petrinje, petero ljudi iz Majskih Poljana te muškarac u Žažini.

Brojne organizacije i u Bosni i Hercegovini digle su se na noge, pa je tako Crveni križ Bosne i Hercegovine otvorio liniju kojom možete pozivom na broj 17023 donirati 2 KM za pomoć stanovništvu ugroženom uslijed potresa u Hrvatskoj.

Studentski dom, Pučka kuhinja i Centar za dijalog DOMPES preko Središnjeg državnog ureda za pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske ponudio je pomoć za smještaj 20 osoba stradalih u potresu u Petrinji, a u pomoć se uključila i UG "Zajedno za naš grad" Mostar.

''Akcija traje do 7.1.2021 godine. Oni koji žele pomoći mogu to učiniti na jedan od načina; - pozivom broja 17015 donirate 2 KM ( broj je jedinstven za sve operatere u BiH ) Broj koristimo za socijalno ugrožene osim u ovom navedenom razdoblju. Svi pozivi će biti registrirani i novac iskorišten za akciju Petrinja; Uplatom na Pay Pal udruženja: [email protected] (Obvezno navesti ZA PETRINJU); uplatnom na račun udruženja 1610000130790058, Raiffeisen banka (Obavezno navesti ZA PETRINJU); donacijom u prostorijama udruženja (od 10 - 12 sati srijeda, četvrtak, subota). Za više informacija možete kontaktirati broj udruženja 060 31 79 641 Idemo kao i stotine puta do sada jer Zajedno se može mnogo'', kažu u Udruženju.

Foto:Cropix / Spašavanje stanovnika iz ruševina

Vršitelj dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je Srni da je Republička uprava putem Europskog mehanizma za zaštitu i spasavanje ponudila pomoć Hrvatskoj.

Novitović je istaknuo da je laki tim za spašavanje iz ruševina spreman.

"Stacioniran je u Gradišci kako bi u trenutku da Hrvatska prihvati pomoć, u roku od jednog do dva sata, bio na licu mjesta, prema rasporedu koji odredi Hrvatska'', rekao je Novitović.

Napomenimo i kako je najviša zgrada u regiji "Avaz Twist Tower" u utorak navečer osvijetljena u bojama hrvatske zastave.

Kopirati
Drag cursor here to close