Beograd

Ispunjeni uvjeti za izručenje Darka Eleza BiH

Sudovi su pravosnažno odlučili da Elez bude izručen BIH, a u skladu s procedurom, konačnu odluku o izručenju donijet će ministrica pravde Maja Popović.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 02. 2021. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Darko Elez 

Apelacioni sud u Beogradu pravomoćno odlučio kako su ispunjeni uvjeti za izručenje Darka Eleza (40) Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih djela organiziranog kriminala.

Glasnogovornica suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je sud odbio žalbu Elezovog odvjetnika i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz siječnja, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih djela organiziranog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Tim rješenjem je odbijen dio molbe BiH za izručenje Eleza povodom drugog niza krivičnih djela izvršenih od 2005. do 2009. godine, jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između Srbije i BiH.

U svakom slučaju sudovi su pravomoćno odlučili da Elez bude izručen BIH, a u skladu s procedurom, konačnu odluku o izručenju donijet će ministrica pravde Maja Popović.

Elez se nalazi u ekstradicijskom pritvoru od uhićenja u prosincu u Beogradu gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Mediji ga u Srbiji spominju kao suradnika nedavno uhićenog Veljka Belivuka.

BiH traži izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred ovdašnjim sudom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćilo je nakon uhićenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno provode to Tužiteljstvo i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regije.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubojstva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubojstava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH, precizira se u priopćenju u koje je Tanjug imao uvid.

Lokalni mediji su prenijeli da je riječ o ubojstvima- vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u svibnju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u siječnju 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Tužiteljstvo BIH ističe da je u suradnji s partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih djela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez, koji je uhićen u Beogradu po tjeralici Interpola Sarajevo.

Eleza tužiteljstva također traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizirani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubojstva, pokušaj ubojstva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u od 2005. do 2009. godine. Izručenje po ovim optužbama sprski sudovi su odbili.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravomoćno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu.

Kopirati
Drag cursor here to close