Ministarstvo zdravstva

Inspekcijski nadzor u slučaju smrti dječaka iz Metkovića

Devetogodišnji dječak koji je bolovao od upale pluća, 11. prosinca umro u KBC-u Split.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 12. 2018. u 13:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske zatražilo je žurna očitovanja zdravstvenih ustanova koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog dječaka iz Metkovića koji je umro i provest će inspekcijski nadzor, priopćeno je u subotu iz Ministarstva zdravstva.  

 -Slijedom članka objavljenog 14. prosinca 2018. godine u medijima, vezano uz slučaj preminulog dječaka iz Metkovića izražavamo sućut i iskreno žaljenje radi tragičnog događaja koji ćemo detaljno ispitati - kaže se u priopćenju. 

Navodi se da je Ministarstvo zdravstva neposredno po saznanju o tom slučaju zatražilo informacije i žurna očitovanja od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Doma zdravlja Metković, Kliničkog bolničkog centra Split i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, prenosi Hina.  

U ponedjeljak će započeti zdravstveno inspekcijski nadzor uz predstavnike struke: specijalista infektologa i specijalista pedijatra u svim zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog djeteta radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica oko poduzetnih medicinskih mjera i postupanja prema propisanim protokolima. Rezultati inspekcijskog nalaza poslužit će za utvrđivanje eventualne odgovornosti liječnika i medicinskog osoblja u navedenom slučaju, a o nalazu inspekcije Ministarstvo će izvijestiti javnost, stoji u priopćenju za medije.  

Ministarstvo napominje da kontinuirano prati učinkovitost i organizaciju pružanja medicinske skrbi na terenu, " temeljem čega je u ovom mandatu pripremilo promjene koje su ugrađene u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se u budućnosti dodatno poboljšala dostupnost i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite svim građanima". 

Kako su objavili mediji u petak, devetogodišnji dječak koji je bolovao od upale pluća, 11. prosinca umro u KBC-u Split. Mediji pišu da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda (8. i 9. prosinca) dva puta dovodili na Hitnu u Metkoviću i da je bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prebačen u KBC. 

Kopirati
Drag cursor here to close