Tuzla

Imamović traži sankcije za one koji šire paniku, objasnio zašto je objavljivanje imena legalno

Imamović je ponovno zatražio objavljivanje imena osoba koje su u izolaciji te rekao da je Odredbom Člana 8. Europske konvencije za zaštitu prava i osnovnih sloboda objavljivanje imena osoba legalno
Vijesti / Crna Kronika | 24. 03. 2020. u 19:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je ujedno i zapovjednik Kriznog stožera Grada Tuzle kaže da će sutra pismeno podržati namjeru Vlade Federacije BiH da donese uredbu koja će omogućiti strože kažnjavanje onih koji krše naredbe stožera civilne zaštite i onih koji krše rješenja o obaveznoj izolaciji.

''Posebno ćemo tražiti kažnjavanje onih koji šire dezinformacije i stvaraju paniku te lažu. Na taj način otežavaju borbu protiv pandemije i to rade u najtežem mogućem trenutku u našoj zajedničkoj borbi protiv pandemije'', rekao je gradonačelnik Imamović.

Danas je Krizni stožer Grada Tuzle izvršio naredbu Kriznog stožera Tuzlanskog kantona, a koja se odnosi na osiguranje prostorija za smještaj građana, za koje se utvrdi da ne poštuju mjere izolacije kao i za one za koje se utvrdi da su zaraženi koronavirusom.

''Danas nam je naređeno od Kriznog stožera TK i danas smo naredbu izvršili. Donijeli smo i još jednu naredbu, a koja se tiče zadataka Savjetima mjesnih zajednica, odborima etažnih vlasnika. Oni će imati obavezu, nakon što budu objavljena imena osoba koje su u obaveznoj izolaciji nadzirati i obavještavati Stožer civilne zaštite i ostale nadležne organe ukoliko mjeru o izolaciju budu kršili'', kaže Imamović.

Kaže da će tajnici mjesnih zajednica kao predstavnici etažnih vlasnika kriznim stožerima pomoći u saznanjima o osobama koje dolaze iz inozemstva kako bi nadležni organi mogli poduzeti zakonom predviđene mjere.

''Oni će ujedno imati i socijalnu funkciju, da nas obavijeste kome je potrebno uputiti pomoć, bilo da se radi o starijim osobama ili osobama koje su izolaciji'', istaknuo je gradonačelnik Tuzle.

Ponovno je zatražio objavljivanje imena osoba koje su u izolaciji te rekao da je Odredbom Člana 8. Europske konvencije za zaštitu prava i osnovnih sloboda objavljivanje imena osoba legalno posebno ukoliko se radi o zaštiti zdravlja, morala te prava i sloboda drugih.

''Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i sloboda ima prioritet nad domaćim zakonodavstvom te da u slučaju da je domaće zakonodavstvo u suprotnosti sa spomenutom Konvencijom, imaju pravo primijeniti direktno odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Zato smatramo da objavljivanje spiskova nije u suprotnosti s domaćim zakonodavstvom'', pojasnio je Imamović.

Obraćajući se javnosti, Imamović je zamolio građane Tuzle da poslušaju savjete kriznih stožerova i zdravstvenih radnika.

''Epidemiolozi kažu da se nalazimo na prekretnici. Ili ćemo pandemiju našom ozbiljnošću i ostankom kod kuće pobijediti ili ćemo doživjeti goru sudbinu od ove koju su doživjeli Talijani. Ako se ne budu poštovale naredbe o izolaciji, ako se ne budemo pridržavali strogog odvajanja, pranja ruku i svih ostalih mjera opreza, ako nam lažovi stvore stanje dominacije, stanje panike ili stanje opuštenosti prijeti nam prava katastrofa'', upozorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Kopirati
Drag cursor here to close