Ima li kraja ratu crnogorskih klanova?!

Ima li kraja ratu crnogorskih klanova?!

Vijesti / Crna Kronika | 28. 04. 2019. u 18:35 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njihov sukob traje već četiri godine, a do sada je odnio 39 žrtava. Osim pripadnika tih kriminalnih klanova, ubijani su i članovi njihovih obitelji i njihovi suradnici, ali i slučajne žrtve, koje su stradale samo zato što su se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, piše Dan, a prenose Nezavisne novine.

Sukob dva kotorska kriminalna klana počeo je u Crnoj Gori, uskoro se prenio i na regiju, a žrtava rata kotorskih klanova bilo je i u drugim zemljama.

Prema dosadašnjim rezultatima istraga, u ratu kavčana i škaljaraca stradali su Goran Radoman, Saša Marković, Goran i Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović Rakela, Ivan Nedović, Niko Roganović, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, Petar Damjanović, Davorin Baltić, Miodrag Migi Kruščić, Miloš Šaković, Radivoje Јovanović, Dražen Čađenović, Nikola Ćupić, Vladimir Roganović, Veselin Kalezić i Veselin Vesko Vukotić.

Video: Nikola Ćupić

Nije isključena ni sumnja da je i Božidar Cicmil, koji je prije dvije godine likvidiran u Mostaru, žrtva ovog rata, kao i Vlastimir Milošević, koji je ubijen u Beogradu.

Ispituje se i je li Pljevljak Miloje Vojinović, koji je ubijen u bombaškom napadu u blizini Krivog mosta u Podgorici, također žrtva ovog sukoba.

Bliskost sada pokojnog Baranina Vasa Delibašića sa klanom koji predvodi Alan Kožar, koji, prema podacima policije, surađuje sa škaljarcima, doveo je do sumnje kako je i ta likvidacija povezana sa ratom kotorskih klanova.

Sumnja se i kako su likvidacije Draga Božovića i Vladimira Popovića u Srbiji, kao i bombaški napad u kojem je u Nikšiću stradao Predrag Pedo Pejović, posljedica sukoba škaljarskog i kavačkog klana.

Ubojstvo beogradskog odvjetnika Dragoslava Miše Ognjanovića izazvalo je veliki nemir u javnosti, a provjerava se je li i on ubijen jer je branio Igora Vukotića, jednog od vođa škaljarskog klana.

Svega nekoliko dana prije likvidacije Veselina Vukotića u Kotoru, u španjolskom gradu Malaga ubijen je Baranin Zijad Nurković, koji je bio blizak kriminalnoj grupi Alana Kožara.

Istražitelji su uspjeli da rasvijetle svega nekoliko ubojstava počinjenih u obračunima mafijaških klanova iz Kotora. Zbog sumnje da su počinili ubojstvo Radomira Đuričkovića, uhićeni su Podgoričanin Mario Milošević i Cetinjani Igor Mašanović i Vukan Vujačić, koji su trenutno u pritvoru u Prištini, gdje su uhićeni.

Rasvijetljeno je i ubojstvo Gorana Đuričkovića, zbog kojeg se potražuje Srđan Popović iz Banjaluke.

Za pomaganje ubojicama nakon likvidacije Dalibora Đurića osumnjičeni su Miloš Trbo i Dejan Pavićević. Za ubojstvo Đorđa Borete i Dragana Zečevića, koji je nastradao kao slučajna žrtva, sudi se Miljanu Bulatoviću, Vladimiru Šmanji, Ratku Vušoviću, Vasiliju Rafailoviću i Ivanu Cicmilu. Rafailović, Vušović i Cicmil su u bjekstvu.

Rasvijetljena je i likvidacija Gorana Lenca, zbog čega je raspisana potjernica za Nikolom Mršićem.

Zbog ubojstva Miodraga Kruščića uhićena je višečlana kriminalna grupa, a kao direktni izvršitelj likvidacije označen je Mario Milošević.

Nedugo nakon ubojstva Miloša Šakovića i Radivoja Јovanovića, koji je stradao kao slučajna žrtva, uhićena je 19-člana kriminalna grupa koju je, prema sumnjama tužiteljstva, organizirao Јanko Vukadinović. Kao direktni počinitelj ubojstva označen je Marko Јovanović, koji je u bjegu.

Ipak, dosad nije otkriven naručitelj nijednog od ovih ubojstava.

Rat klanova počeo je u veljači 2015. godine, kada je pod vozilo Milana Vujotića, parkirano u podgoričkom naselju Blok pet, podmetnuta eksplozivna naprava. Vujotić, koji se povezuje sa grupom iz Škaljara, nije bio u vozilu kada se dogodila eksplozija. Bomba ispod njegovog vozila podmetnuta je usred dana, u blizini vrtića i škole.

Istog dana kada je Vujotić bio na meti napadača, u Beogradu je stradao Cetinjanin Goran Radoman, koji je 20. veljače 2015. ubijen u garaži jedne zgrade na Novom Beogradu. Radoman je bio pripadnik škaljarskog klana i špekuliralo se da je bio najodgovorniji za krađu 200 kilograma kokaina u Velenciji.

Početkom veljače ove godine Cetinjanin Nikola Ćupić (34) stradao je u stravičnom bombaškom napadu koji se dogodio u centru Podgorice. Prema evidencijama sigurnosnih službi, Ćupić je bio blizak ''kavačkom klanu'', posebno Mariju Miloševiću. Ranije je privođen kao sudionik vatrenih obračuna, a istražitelji imaju podatke da se u posljednje vrijeme približio toj kotorskoj kriminalnoj grupi.

Bombaški napad dogodio se u jutarnjim satima u Ulici Novaka Miloševa, u središtu grada. Naočigled brojnih građana, automobil Toyota cetinjskih registarskih oznaka, koji je bio u pokretu, eksplodirao je u blizini Muzičke škole.

Veselin Vukotić, otac vođa škaljarskog klana ubijen je 20. travnja ispred kuće u kojoj je živio u kotorskom naselju Dobrota. Ubojica je u njega ispalio šest hitaca. Vukotić je od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici.

Kopirati
Drag cursor here to close