Tko bi rekao

I to se dogodilo: Optužnica protiv ministra

Takve zahtjeve su  i tadašnji direktor i v.d direktor odbili, budući da su izlazili izvan ovlasti ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika  u policijskom organu.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 07. 2020. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona protiv Sulejmana Brkića (54) zbog postojanja osnovane sumnje da je kao ministar unutarnjih  poslova u Vladi Tuzlanskog kantona počinio produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem u stjecaju s krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlasti.

Kako se navodi u priopćenju,  postoji osnovana sumnja da je Brkić,  svjestan da koristi svoj službeni i utjecajni položaj ministra u MUP-u TK, od kolovoza 2019. do veljače 2020. godine,  više puta  protuzakonito  posredovao  i  utjecao na  tadašnjeg direktora a kasnije i v.d. direktora Uprave policije TK,   da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, a vezano za interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK, iako je znao da u skladu sa zakonima o unutarnjim poslovima  i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave  odlučuje o radnim pravima  policijskih službenika.

Takve zahtjeve su  i tadašnji direktor i v.d direktor odbili, budući da su izlazili izvan ovlasti ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika  u policijskom organu.

''Također, optužen je da  je u svibnju  2020. godine uputio Vladi TK prijedlog za imenovanje kandidata za novog direktora Uprave policije TK iako je znao da ne zadovoljava uvjete u skladu sa Zakonom o unutarnjim poslovima TK,  jer mu u  mandatnom razdoblju prestaje radni odnos po sili zakona zbog uvjeta za starosnu mirovinu. Bez obzira na takva saznanja,  nastavio  je insistirati na imenovanju ovog kandidata za direktora, te je kao ovlašteni predlagač na izvanrednoj sjednici Vlade TK obrazložio svoj pismeni  prijedlog i zatajio članovima Vlade da predloženi kandidat ne ispunjava eliminatorni zakonski kriterij. Održavajući članove Vlade u zabludi, jer su  imenovali takvog kandidata za direktora Uprave,  ovoj osobi je  pribavio korist u vidu imenovanja, kao i u vidu veće plaće i doprinosa na plaću'', navedeno je iz Tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close