'2018 JAD WESTERN BALKANS'

I BiH u akciji sa zemljama zapadnog Balkana: Uhićeno 148 osoba

Cilj akcije bio je sprječavanje i rasvjetljavanje kaznenih djela u vezi s ilegalnim migracijama, trgovinom opojnom drogama, krivotvorenjem dokumenata i ilegalnom trgovinom vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima.
Vijesti / Crna Kronika | 03. 10. 2018. u 13:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu operativne akcije kodnog naziva '2018 JAD WESTERN BALKANS' (Joint Action Days), koja je realizirana od 6. do 9. rujna na području Bosne i Hercegovine, zemalja zapadnog Balkana i zemalja Europske unije (EU) uhićeno je ukupno 148. osoba koje se sumnjiče za različita kaznena djela, te pronađena određena količina oružja i narkotičkih sredstava. 

Cilj akcije u organizaciji EUROPOL-a i EMPACT-a Firearms-a (pod vodstvom Španjolske), a koju su podržali FRONTEX, INTERPOL i ATF SAD, bio je sprječavanje i rasvjetljavanje kaznenih djela u vezi s ilegalnim migracijama, trgovinom opojnom drogama, krivotvorenjem dokumenata i ilegalnom trgovinom vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima. 

Aktivnosti u sklopu operativne akcije provedene na područjku BiH koordinirala je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH), a na čiju je inicijativu tijekom realiziranja planskih aktivnosti u BiH boravio mobilni tim EUROPOL-a, uključujući pet graničnih prijelaza i četiri lokacije na području operativne nadležnosti MUP-a RS, kao i MUP-ova KS, ZDK-a i USK-a. 

Šef NCB Interplol Sarajevo i šef Odsjeka za suradnju s EUROPOL-om Branislav Pavlović istaknuo je danas na press-konferenciji u Sarajevu da je u operativnoj akciji prikupljen značajan broj informacija koje su u funkciji rasvjetljavanja kaznenih djela, te pronađeno i oduzeto više od 7,7 kilograma opojnih droga - heroina, speeda i marihuane, uključujući oko 200 stabljika indijske konoplje, određenu količinu ekstazija i amfetamina, kao i pet komada vatrenog oružja i 19 komada minsko-eksplozivnih sredstava. 

Kada se radi o BiH, u spomenutoj akciji uhićene su 24 osobe koje se dovode u vezu s kaznenim djelima iz oblasti ilegalnih migracija, neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, krivotvorenje dokumenata i trgovine ljudima, a najznačajnije rezultate ostvarili su - Granična policija BiH i MUP RS, kao i MUP-ovi KS, ZDK-a i TK. 

Inače, u sklopu DKPT-a BiH uspostavljen je Koordinacijski centar za policijske agencije u BiH, u kojem su tijekom trajanja operativne akcije aktivno sudjelovali predstavnici Tužiteljstva BiH, SIPA-e, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, FUP-a, MUP-a RS, MUP-a KS i MUP-a USK-a, te predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Sektor za međunarodnu operativnu policijsku suradnju, Odsjek za suradnju s EUROPOL-om, kao nositelj aktivnosti. 

Pavlović potcrtava da je akcija od EUROPOL-a ocijenjena veoma uspješnom, te da je stav organizatora akcije (EUROPOL) da su policijske agencije u BiH ostvarile iznimno visok stupanj profesionalizma, te iskazale spremnost na suradnju kada se radi o međunarodnim operacijama i razmjeni informacija na sprječavanju i rasvjetljavanju najtežih oblika kaznenih djela.   

Po njegovim riječima, u realizaciji operativne akcije „2018 JAD WESTERN BALKANS“ sudjelovalo je više od 25 zemalja-članica EU i zemalja jugoistočne Europe, a radi se o četvrtoj po redu operaciji EUROPOL-a koja je u BiH koordinirana od DKPT-a BiH, a u kojoj su sudjelovali policijske agencije, Služba za poslove sa strancima BiH i Uprava za neizravno oporezivanje.      

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s kršenjem migracijskih propisa evidentiranih tijekom spomenute operativne akcije u BiH, Pavlović je kazao da je  odbijen ulazak za 24 osobe i jedno vozilo, te evidentiran ilegalni ulazak za 380 osoba od kojih su 262 osobe vraćene u Srbiju, 24 u Crnu Goru, a ostale su evidentirane zbog kršenja migracijskih propisa. Istovremeno, izvršena je provjera i 878 poštanskih pošiljki.

Kopirati
Drag cursor here to close