Trgovina ljudima

Hrvat držao Nepalce kao robove?

Prisiljavao ih na rad, nije im isplaćivao novac, držao ih u neprikladnim uvjetim
Vijesti / Crna Kronika | 22. 06. 2021. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanje ljudima iz čl. 106. st. 3. Kaznenog zakona.

Naime, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 58-godišnjak na štetu četvorice državljana Nepala ostvario obilježja kaznenog djela trgovanje ljudima tako da je od prosinca 2020. godine do 20. lipnja 2021. godine prijevarom i obmanom iskoristio njihov nezakonit boravak i nereguliran radni status, kao i njihovu lošu financijsku situaciju, kako bi ih vrbovao za zapošljavanje.

Nakon toga ih je odveo na otok Vis i iskorištavao ih za prisilni rad, bez isplate novčane naknade, u neprikladnim radnim uvjetima, u kojima nisu čuvani njihovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo, te im je ograničavao slobodu kretanja oduzimanjem dokumenata, držeći ih u zabludi da će se moći slobodno kretati nakon ishodovanja radne dozvole i reguliranja njihovog boravka u Hrvatskoj, iako je znao da ju ne mogu dobit.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje gore navedenog kaznenog djela, 58-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.

Kopirati
Drag cursor here to close