Loša zaštita na radu

HNŽ: Zašto se nesreće na radu ne prijavljuju i tko je za njih odgovoran?

U zadnjih pola godine, od ukupno pet težih ozljeda, nije prijavljena ni jedna ozljeda koja se dogodila na gradilištu na području cijele Županije.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 12. 2017. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjih dva mjeseca na području Hercegovačko-neretvanske županije jedna je osoba  smrtno stradala, a četiri su ozlijeđene na gradilištima.

Sve nesreće su posljedica pada sa skele, a tragični slučajevi šokirali su javnost, no još uvijek se ne zna tko je odgovoran za nesreće na radu, koje se ne prijavljuju nadležnim tijelima.

Podsjetimo, prije nekoliko dana radnik je u Mostaru pao sa skele i preminuo, a policiji je nesreća na radu prijavljena tek kada je radnik preminuo u bolnici.

Iz Vlade HNŽ-a za Bljesak.info su rekli kako odgovornost za nezgode na radu utvrđuje MUP i nadležna tijela pravosuđa.

''Inspektor zaštite na radu u studenom je izvršio 44 nadzora i izdao je 16 rješenja o otklanjanju nedostataka. Zabilježene su tri lakše i jedna teža ozljeda na radu'', rečeno nam je iz Vlade.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica, za Bljesak.info je rekao kako je poslodavac dužan inspekciji rada za oblast zaštite na radu, odmah prijaviti svaku težu ozljedu na radu i svaku ozljedu sa smrtnim ishodom, što se u praksi potpunosti ne provodi.

''U zadnjih pola godine, od ukupno pet težih ozljeda, nije prijavljena ni jedna ozljeda koja se dogodila na gradilištu na području cijele Županije. Spomenuta problematika neprijavljivanja nesreće na radu nadležnoj inspekciji od strane poslodavca, djelomično se rješava aktivnim sudjelovanjem Policijske uprave MUP-a i Zdravstvene ustanove (hitna pomoć) u nekim općinama na području HNŽ, tako što imenovani, odmah po saznanju obavijeste inspekciju o svim ozljedama'', rekao nam je Opsenica.

Iz MUP-a HNŽ-a su nam potvrdili, kako se ozljede na radu, jako rijetko prijavljuju, pogotovo od strane izvoćača radova i investitora.

''Kada nadležne službe utvrde elemenate kaznene odgovornosti onda se uključuje policija i tužiteljstvo. Policija nema podatke točne koliko je osoba stradalo na radu, jer im se to ne prijavljuje, a takve slučajeve treba prijaviti investitor ili rukovoditelj gradilišta. Nama bolnica  javi ozljede, u slučaju da kasnije dođe do nekih sporova i policija mora imati informacije o ozljedama'', rečno nam je iz MUP-a HNŽ-a.

Opsenica je pojasnio kako prilikom izvršenja nadzora na gradilištima u HNŽ iz oblasti zaštite na radu, inspektor najčešće konstatira najčešće iste nepravilnosti od strane poslodavca.

Poslodavci često ne prijavljuju otvaranje gradilišta ovoj inspekciji (dostavljanje Elaborata o uređenju gradilišta), zatim vrši obučavanje radnika iz oblasti zaštite na radu, ne primjenjuje mjere zaštite radnika na radu na visini, te ne osigurava radnicima osobna zaštitna sredstva.

Velika tragedija na radu potresla je Mostar 2014. godine, kada je radnika usmrtio građevinski stroj.

Podsjetimo, riječ je o osobi inicijala R. Č. (1961. godište), a prema neslužbenim informacijama, on je pokušao provući kabl ispod stroja koji je kopao kanal, te je tako stradao. Javnost nije upoznata je li itko odgovarao za smrt ovog radnika.

Inače, na području Hercegovačko-neretvanske županije primjenjuje se Zakon o radu Federacije BiH iz razloga što županijski Zakon o radu još nije usvojen i trenutno je u formi Nacrta. Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je usvojila Nacrt Zakona o radu, kao dobar temelj za izradu Prijedloga zakona i uputila u dalju proceduru donošenja.

Međutim, zbog izmjena Zakona o radu Federacije u njegovim bitnim odredbama, Vlada HNŽ je donijela Zaključak da Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, kao njegov predlagač, uputi u proceduru konačan i cjelovit Prijedlog Zakona o radu Hercegovačko-neretvanske županije, tek nakon stupanja na snagu spomenutog federalnog Zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close