Stigla pomoć

Helikopteri RS-a ponovno gase požar u Donjoj Jablanici

Riječ je o požaru na lokalitetu Donja Jablanica – Komadinovo vrelo, a vodozahvat za gašenje požara i ovaj put će se vršiti iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 08. 2021. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske iza 16:00 sati uputili su se požarište na području Općine Jablanice.

Riječ je o požaru na lokalitetu Donja Jablanica – Komadinovo vrelo, a vodozahvat za gašenje požara i ovaj put će se vršiti iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera.

Naime, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) ponovo je uputila zahtjev za pružanje pomoći i angažiranje helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske na gašenju požara na području Općine Jablanica.

"Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažiranja resursa OS BiH, odnosno traženja međunarodne pomoći u cilju gašenja požara, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje sudjeluju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizirati požar, pa je nužan angažman letjelica za gašenje požara iz zraka", navode iz FUCZ-a. 

Tijekom četvrtka, 19. kolovoza porastom dnevne temperature, na požarištu Donja Jablanica – Komadinovo vrelo iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica došlo je do pojave nekoliko požarnih čvorišta.

Vatrogasci, dobrovoljci i volonteri izašli su na izuzetno težak (nepristupačan) teren za gašenje požara pokušavajući eliminirati navedena požarna čvorišta.

Padom noćne temperature došlo je do smanjenja pojave požarnih čvorišta, dok je porastom dnevne temperature došlo do njihovog rasplamsavanja.

Podsjetimo, dva helikoptera helikopterskog servisa RS, na osnovu navedenog Sporazuma, bili su angažirani na izviđanju i gašenju požara na području Općine Jablanica i 16. i 17. kolovoza kada je veliki požar zahvatio široki pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širio prema području visoravni Plasa-planina Čvrsnica.

Jedan od helikoptera vršio je izviđanje a drugi koji je gasio požar tijekom dva dana imao je 21 nalet izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara.

Kopirati
Drag cursor here to close