Korupcija

Građani moraju vidjeti da se netko bori protiv korupcije

Antikorupcijska tijela moraju postati vidljivija, komunicirajući redovito o pitanjima vezanim za borbu protiv korupcije.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 05. 2019. u 12:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Potrebno je ohrabriti građane da se suoče s korupcijom, a da bi se to postiglo građani trebaju vidjeti da postoje antikorupcijska tijela koja će ih podržati i koja postižu rezultate u sprječavanju korupcije'', rečeno je danas u Sarajevu tokom stručnog okruglog stola 'Bolja komunikacija antikorupcijskih tijela sa javnošću i medijima'.

Stoga, antikorupcijska tijela moraju postati vidljivija, komunicirajući redovito o pitanjima vezanim za borbu protiv korupcije.

U sklopu Projekta koji financira EU 'Podrška implementaciji antikorupcijskih strategija u BiH' (Institucionalna podrška antikorupciji - IPAK) organiziran je ovaj stručni okrugli stol, a jedan od ključnih ciljeva projekta IPAK je poboljšanje komunikacije antikorupcijskih tijela s javnošću i medijima.

Projekat IPAK je pripremio nacrt Modela komunikacijske strategije za sva antikorupcijska tijela u BiH.

''Današnji događaj je razgledavanje prijedloga strategije koji smo uradili za način komuniciranja antikorupcijskih tijela i institucija s medijima i s javnošću. Smatramo da je uloga antikorupcijskih tijela i institucija da budu ono što je svjetionik na moru, da obilježavaju put i da predvode borbu protiv korupcije'', kazao je Feni vođa tima IPAK projekta Zoran Jačev.

Dodao je da u odsustvu takvog prisustva antikorupcijskih tijela i institucija, ono što se događa je negativno, ''a to znači da ne daju ljudima nadu da se nešto može uraditi protiv korupcije, ne stvaraju želju kod građana da se odupru korupciji i time se daje vjetar u leđa korupciji''.

''Zbog toga, kako je predviđeno u projektu, mi smo analizirali dosadašnje prisustvo antikorupcijskih tijela i institucija u medijima. Na osnovu toga, kao i na osnovu analize postojećih strategija nekih tijela i institucija za komunikaciju sa javnošću, smo napravili prijedlog strategije koja će upućivati na način kako ubuduće treba da se komunicira'', pojasnio je Jačev.

Po njegovim riječima, ono što su do sada radila tijela s malim izuzecima, jeste ili malo ili veoma pasivno prisustvo u javnosti, odnosno odazivali su se samo kada su bili prozvani.

 


Kaže da ono što bi htjeli da urade, jeste da unaprijede tri glavna elementa u vezi ovoga. Jedno je da se poboljša pozicija, odnosno nezavisnost tijela; drugo da ponude način kako se treba to uraditi i treće je da, ukoliko mogu, utiču na hrabrost antikorupcijskih tijela i institucija da izađu u javnost i, ako ništa drugo, bar da objasne koje su štetne posljedice od korupcije, što se može uraditi, koja su prava građana, koje su obaveze institucija...

''Na osnovu svega ovoga ćemo napraviti jedna trening i nadamo se da ćemo poboljšati način na koji postupaju antikorupcijska tijela i institucije'', naveo je Jačev.

Ističe kako je važnost medija izuzetna, jer se putem medija prenose poruke i s tim se utiče na raspoloženje građana protiv korupcije. Podstiče se njihova spremnost da se oni odupru korupciji i bar se prenese poruka da ipak borba protiv korupcije mora postojati.

Izrazio je nadu da su antikorupcijska tijela i institucije svjesne značaja medija u borbi protiv korupcije, a ''ukoliko nisu svjesni onoga što mediji mogu uraditi u borbi protiv korupcije morali bi postati veoma hitno svjesni kako bi mogli to iskoristiti za borbu protiv korupcije''.

Kopirati
Drag cursor here to close