Kriminal

Gračanica: Uhićen direktor i istaknuti član SDA zbog organiziranog kriminala

Vijesti / Crna Kronika | 05. 07. 2017. u 07:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor tvornice obuće Fortuna Safet Pjanić, zajedno s dva člana uprave i dva zaposlenika Fortune uhićen je u utorak ujutro po nalogu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije i po naredbi Županijskog suda Tuzla, nakon što su službenici policije izvršili pretrese na nekoliko lokacija u Gračanici, odnosno u firmi Fortuna, te povezanim i sestrinskim firmama Fortex, Fortob i Fortunatto.

Pjanić i ostali su osumnjičeni za veći broj kaznenih djela počinjenih u razdoblju od 2009. do 2017. godine na području Gračanice, odnosno da su kao članovi skupine koju je organizirao direktor Pjanić počinili kaznena djela organizirani kriminal i s tim u vezi kaznena djela zloupotreba službenog položaja i ovlasti, zloupotreba ovlasti u gospodarskom poslovanju, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, piše Oslobođenje.

''Pjanić, kao organizator skupine i direktor Fortune, i drugi članovi skupine, u spomenutom razdoblju su, prema Pjanićevom planu, osnivali paralelna i vezana gospodaska društva s istom djelatnošću proizvodnje obuće kao i Fortuna. U tim firmama su iskorištavali sve potencijale i poslovne veze Fortune i na taj način osnovanim firmama, sebi i drugima pribavili višemilijunsku protupravnu imovinsku korist, a Fortuni pričinili višemilijunsku štetu'', kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužiteljstva TŽ.

Oni su osumnjičeni da su preuzimali poslovne aktivnosti Fortune tako što su zaključivali ugovore o poslovnoj suradnji sa svim ranijim inozemnim kupcima firme, iznajmljivali od Fortune poslovne i proizvodne potencijale po nerealnim i neopravdano niskim naknadama, plaćajući samo minimalne troškove korištenja prostora i opreme, a zajedničke komunalne i troškove električne energije u velikim iznosima prebacivali na Fortunu, te iznajmljivali strojeve Fortune i drugim firmama. Na taj način su nastajali su stalni gubici u poslovanju Fortune, a kao posljedica je došlo do pokretanja stečaja u Fortuni u studenom prošle godine, piše Oslobođenje.

Upravo nakon pokretanja stečaja i nakon prosvjeda radnika tužiteljstvo je i pokrenulo istragu. Tada je i stečajni upravnik Muhamed Hadžić govorio o tome kako je država dozvolila kriminal u Fortuni i godinama mirno promatrala uništavanje firme. Prema informaciji iz tužiteljstva, priveden je i Hadžić, zbog sumnji da je i sam uključen u neke nezakonitosti oko Fortune.

U vrijeme trajanja akcije, u utorak rano ujutro se ispred ulaza firme Forutna okupilo i nekoliko radnika, koji nisu uspjeli dobiti posao u sestrinskim firmama Fortune nakon pokretanja stečaja.

''Mi smo godinama upozoravali na kriminal u Fortuni, ali nitko nas nije uzimao za ozbiljno. Sad, kad su malo istražili, sve su ih uhitili, jer je sve jasno što su radili. Da je ovo urađeno davno, kad je Pjanić 2009. godine postao direktor, Fortuna bi i sad radila i ne bi ni došlo do stečaja'', kazala je Oslobođenju jedna od radnica Najla Mujaković.

Safet Pjanić je istaknuti član SDA stranke u Gračanici i vijećnik u Općinskom vijeću Gračanica.

Kopirati
Drag cursor here to close