“Allahov rob”

Godinu i pol zatvora zbog planiranja odlaska u Siriju

Kako stoji u toj presudi, Haskić se dopisivao s osobama za koje se vjeruje da se nalaze na stranom ratištu putem “Telegrama”, “Vibera” i “Facebooka”, a koje je instalirao na mobitel te se koristio imenom “Allahov rob”.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 12. 2018. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Ilustracija/ Sirijsko ratište

Apelacijsko vijeće Suda BiH preinačilo je prvostupanjsku presudu te Amira Haskića osudilo na godinu i po zatvora zbog planiranja odlaska na ratište u Siriju.

Prvostupanjskom presudom iz srpnja ove godine, Haskić je proglašen krivim za planiranje odlaska na strano ratište, odnosno pridruživanje stranim paravojnim formacijama, ali je oslobođen od kazne jer je dobrovoljno odustao od izvršenja djela.

Sud je tada utvrdio da je Haskić u drugoj polovini 2017. pravio plan i osigurao sredstva za pridruživanje paravojnoj formaciji koja djeluje izvan BiH i ostvarivao putem društvenih mreža kontakte s osobama koje se nalaze na području Sirije, pri čemu je govorio da će otići da ratuje na strani Islamske države i da će zapaliti bh. putovnicu, piše Birn.

Kako stoji u toj presudi, Haskić se dopisivao s osobama za koje se vjeruje da se nalaze na stranom ratištu putem “Telegrama”, “Vibera” i “Facebooka”, a koje je instalirao na mobitel te se koristio imenom “Allahov rob”. Uz to, navodio je da će otići u Siriju da ratuje na strani Islamske države i da će zapaliti svoj bosanskohercegovačku putovnicu, ali je Vijeće nasuprot navodima Optužbe, utvrdilo da je od te namjere Haskić dobrovoljno odustao.

Iz Suda BiH su pojasnili da je Apelacijsko vijeće uvažilo žalbu Tužiteljstva i Haskića osudilo na godinu i po zatvora, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Haskiću su istovremeno izrečene mjere zabrane, koje će, kako je pojašnjeno, kontrolirati Granična policija, a Sudu je dužan bez odlaganja dostaviti putne isprave.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Trećestušanjskom vijeću Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close