Slobo Marić

Godinu i pol zatvora za zločine u Mostaru

Slobo Marić je preko 20 godina nalazio u SAD-u, sve do trenutka dok ga vlasti SAD-a nisu protjerale, nakon čega je pritvoren, te mu se sudilo pred Županijskim sudom u Mostaru.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 02. 2020. u 15:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slobo Marić osuđen je na kaznu zatvora za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, objavio je Ured glavnog županijskog tužitelja Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako je priopćeno, Županijski sud u Mostaru je dana 5.2.2020. godine, nakon provedenog postupka, donio osuđujuću prvostupanjsku i nepravomoćnu presudu kojom je oglasio krivim optuženog Slobu Marića, zbog kaznenog djela Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. st.. 1. Kaznenog zakona SFRJ, pa je optuženom izrekao kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci, te mu je u kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počev od dana 18.11.2019. godine, pa do dana upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Naime, optuženom se po Optužnici Tužiteljstva HNŽ stavljalo na teret da je u Mostaru, u vremenskom razdoblju od 30.6.1993. godine do 10.7.1993. godine, vršeći dužnost vođe smjene stražara u logoru A BiH u IV Osnovnoj školi u Mostaru, gdje je u podrumu bilo zatvoreno oko 100 pripadnika HVO-a, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane postupao suprotno odredbi čl. 3 st. 1. točka c. III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, koje zabranjuju da se prema ratnim zarobljenicima vrši nečovječno postupanje, iz podruma više puta prozivao i izvodio na hodnik prvog kata ratnog zarobljenika, te dopuštao da ga njemu poznati stražari u logoru i vojnici snažno udaraju nogama i drugim predmetima, uslijed čega je ovaj trpio jake fizičke i duševne bolove, čime je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. st. 1. Kaznenog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.  

''Podsjećamo, da se nepravomoćno osuđeni Slobo Marić preko 20 godina nalazio u SAD-u, sve do trenutka dok ga vlasti SAD-a nisu protjerale, nakon čega je pritvoren, te mu se sudilo pred Županijskim sudom u Mostaru'', navedeno je.  

Kopirati
Drag cursor here to close