Krijumčarenje migranata

Galeb - pronađeno 12 migranata, uhićene dvije osobe

Pronađeno je 12 migranata, a uhićene su dvije osobe u akciji Galeb.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 09. 2021. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine realizirana je međunarodna akcija kodnog naziva 'Galeb', čije aktivnosti se odnose na otkrivanje i procesuiranje počinitelja kaznenih djela organiziranog krijumčarenja migranata.

Galeb

Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski službenici Brčko distrikta, a u suradnji s Graničnom policijom BiH, te Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske, realizirali su operativnu međunarodnu akciju kodnog naziva 'Galeb', usmjerenu na dokumentiranje i sprečavanje krijumčarenja migranata preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje u zemlje Europske unije.

''Ove aktivnosti odnose se na više osumnjičenih osoba koje su pod istragom i terete se da su, u periodu od više mjeseci, preko državne granice ilegalno prebacivali migrante, čime je organizirana kriminalna grupa ostvarila značajnu materijalnu korist. Ove nezakonite aktivnosti najčešće su vršene preko teritorije Brčko distrikta, pa je na ovaj način presječen uhodan krijumčarski lanac koji je djelovao na ovom području'', ističu iz Tužiteljstva BiH.

Navodi se da su, prema prikupljenim dokazima, osumnjičene osobe vršile krijumčarenje migranata koristeći čamce i plovila na skrovitim mjestima preko rijeke Save, tako izbjegavajući mjere granične i carinske kontrole, a sve radi stjecanja nezakonite imovinske koristi.

Pronađeno 12 migranata

''Tijekom jutrošnjih aktivnosti, a u okviru organiziranog ilegalnog prelaska preko državne granice, na rijeci Savi kod Brčkog pronađeno je 12 migranata, te su slobode lišena dva člana organizirane kriminalne grupe. U okviru akcije izvršeni su pretresi na području Brčkog, s ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiranja počinjenog kaznenog djela'', navode iz Tužiteljstva BiH.

Pronađeni ilegalni migranti su predani u dalju nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Osumnjičeni koji su pod istragom terete se za kazneno djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s partnerskim institucijama i agencijama, gotovo svakodnevno realizira aktivnosti koje se odnose na procesuiranje kaznenih djela krijumčarenja migranata, u gradovima i područjima širom BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close