Izvlačenje novca

FUP upozorava na sextortion: Ucjenjivanje eksplicitnim snimkama

Navode žrtvu na "chat" sa ciljem razmjene seksualno eksplicitnog sadržaja, a koji sadržaj snimaju bez znanja žrtve.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 11. 2017. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, Federalne uprave policije su u prethodnom periodu zaprimili više prijava i obavještenja o izvršenju tzv. "Sextortion", te kontinuirano poduzimali aktivnosti na dokumentiranju istih.

Naime, pojedinci i organizirane kriminalne grupe koristeći tehnike socijalnog inženjeringa, posredstvom interneta, prvenstveno društvene mreže "Facebook", predstavljajući se obično kao ženska osoba, navode žrtvu na "chat" sa ciljem razmjene seksualno eksplicitnog sadržaja, a koji sadržaj snimaju bez znanja žrtve, te u nastavku iznuđuju novac, pod prijetnjom javnog objavljivanja na naprijed navedeni način pribavljenih seksualno eksplicitnih sadržaja.

U dosadašnjim istragama utvrđeno je da se napadači nalaze u Nigeriji, te da isti i nakon uplate novca od strane žrtve ( od 500,00 Eura do 5.000,00 Eura ), nastavljaju sa zahtjevima za uplatu dodatnih novčanih sredstava, a u nastavku vrše javno objavljivanje navedenih seksualno eksplicitnih snimaka.

Preporuke policijskih službenika Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, a koje bi se odnosile na sprečavanje naprijed navedenog vršenja kaznenog djela:

- Povećano obraćanje pažnje na korištenje osobnih podataka na internetu,
- Izbjegavanje konverzacije sa osobama čiji identitet vam je poznat isključivo preko interneta,
- Izbjegavanje dijeljenja seksualno eksplicitnih fotografija i video sadržaja sa trećim osobama na internetu,
- Podnošenje prijave nadležnoj policijskoj agenciji, kao i administratoru kompanije u konkretnom primjeru "Facebook Ine", USA.

Kopirati
Drag cursor here to close