Dinamika

FUP: Kronologija događaja u 'slučaju Gačić'

FUP o kronologiji i dinamici događanja u 'slučaju Gačić'
Vijesti / Crna Kronika | 13. 02. 2019. u 15:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava policije (FUP) do sada nije bila u mogućnosti izvještavati javnost o mjerama i radnjama koje je poduzimala radi pronalaska i dokumentiranja izvršitelja ubojstva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića, s obzirom na to da su aktivnosti te uprave bile na najvišem nivou, propćeno je iz FUP-a.

Iz Uprave podsjećaju da je Edin Gačić, koji je bio u bjekstvu od 4. veljače, u mjestu Podorašac kod Konjica lišio života Sauda Sultanića, a 9. veljače i policijskog službenika FUP-a Mahira Begića, koji je radio na redovnom osiguranju Centra za obuku Suhodol, kod Tarčina.

Zahvala Građanima

Kako se, nadalje, navodi, FUP na čelu sa zamjenikom direktora Ensadom Kormanom, ovim putem, izražava zahvalnost svim građanima Bosne i Hercegovine, prvenstveno na njihovoj hrabrosti da se suoče s teškim danima koji su iza nas.


Također, Uprava izražava veliko poštovanje prema građanima, koji su svojim aktivnim doprinosom, kroz davanje informacija o Edinu Gačiću na osnovu kojih je pravljen profil potraživane osobe, tako i o svakodnevnom pružanju informacija o njegovom potencijalnom kretanju, uveliko doprinijeli napretku u određenim segmentima istrage.

FUP, istovremeno, zahvaljuje građanima na iskazanom povjerenju da će policijske snage, u svakom trenutku, biti opredijeljeni da osiguraju osobnu i imovinsku sigurnost svih građana Bosne i Hercegovine, kao i mnogo puta do sada.

Poduzimali mjere od 9. veljače

Uprava navodi da su policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Tužiteljstva Kantona Sarajevo i uz suradnju ostalih županijskih tužiteljstava, te veliku podršku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, županijskih MUP-ova, MUPRS-a, FUCZ, SIPA-e i Granične policije BiH, kontinuirano od 9. veljače poduzimali mjere i radnje na pronalasku potraživane osobe.

''U sklopu navedenih aktivnosti, angažirana su sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva, kao i ljudski kapaciteti kako Federalne uprave policije, tako i svih ostalih sigurnosnih i drugih institucija koje su dale svoj nemjerljiv doprinos u lociranju navedene osobe. Izuzetan doprinos u ovim aktivnostima imala je i Obavještajno sigurnosna agencija BiH sa svojim kapacitetima'', navodi se u priopćenju.

Federalna uprava policije je, kako se navodi, formirala Operativni stožer kojim je rukovodio zamjenik direktora ove uprave Ensad Korman, a koji je u svom svakodnevnom zasjedanju u punom kapacitetu sa svim raspoloživim resursima, koordinirano i kontinuirano djelovao na poduzimanju svih mjere i radnji na pronalasku i rasvjetljavanju ovih krivičnih djela, te privođenju osumnjičenog licu pravde.

Najopsežnija potraga

''Dana 12. veljače osumnjičenog su policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo su na lokalitetu naselja Košćan kod Hadžića, nakon razmjene unakrsne vatre, lišili života Edina Gačića, a kojom prilikom je jedan od pripadnika MUP-a KS zadobio lakše tjelesne ozljede, te je tako nakon devet dana okončana najopsežnija potraga za jednom osobom u novijoj povijesti ove države.

''Uvažavajući veliki značaj medija, FUP želi iskazati puno poštovanje i zahvalnost svim medijskim kućama, koje su proteklih dana pružale maksimalnu podršku, kako policijskim službenicima u razumijevanju da izjave nekada nismo bili u mogućnosti davati zbog tijekova istrage, tako i punu podršku građanima BiH korektnim izvještavanjima s terena. Istovremeno, FUP izražava zahvalnost pripadnicima sigurnosnih agencija, ali i drugim institucijama BiH, koje su dale punu podršku svim do sada provedenim aktivnostima vezanim za pronalazak Edina Gačića '', navodi se u priopćenju.


Kopirati
Drag cursor here to close