Operacija Bljesak

Evo za što Tužiteljstvo BiH tereti hrvatske zapovjednike

Protiv 14 hrvatskih zapovjednika još prije 15 godina je u Banja Luci donesen izvještaj.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 08. 2021. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je poslalo zahtjev Hrvatskoj za krivičnim progonom više bivših ratnih zapovjednika koji su sudjelovali u akciji "Bljesak", a Dnevnik.hr otkriva i zbog čega ih bh. tužiteljstvo tereti.

Protiv 14 hrvatskih zapovjednika još prije 15 godina je u Banja Luci donesen izvještaj.

Taj izvještaj je povezan s onim zbog čega Tužiteljstvo BiH sada tereti ove umirovljene zapovjednike.

Pretpostavlja se da su sudjelovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom Hrvatske vojske po civilnim ciljevima i mjestima Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice te da je ubijeno više civila.

Slično je prije nekoliko dana kazao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kada je najavio da Hrvatska neće procesuirati svoje heroje, navodeći kako "BiH zasipa optužnicama za neka nedokazana, izmišljena djela kolektivne ili komandne odgovornosti od prije 26. godina".

Jedna od osoba koje BiH tereti za ratne zločine je i savjetnik predsjednika Hrvatske Marijan Mareković koji kaže da je sve saznao iz medija i da mu nije jasno zašto bi ga teretili dodavši kako je sama operacija izvedena čisto, profesionalno i vojnički.

Na popisu državnih tužitelja su, osim njega, još i generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac, prenijeli su u subotu hrvatski mediji.

Nakon što je objavljeno u medijima da Tužiteljstvo BiH tereti hrvatski zapovjedni lanac operacije Bljesak, reagirali su mnogi visoki dužnosnici, a Milanović je naveo da postoji Zaključak o nesuradnji u ovakvoj vrsti postupka koji je donesen prije šest godina i još uvijek je na snazi.

Kopirati
Drag cursor here to close