Osuđen

El Chapu doživotni zatvor

Sud je također naložio El Chapu da plati 12,6 milijardi dolara naknade.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 07. 2019. u 18:58 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najozloglašenijih narkobosova, 62-godišnji Joaquin Guzman, poznat i kao El Chapo (Kratki), danas je u New Yorku osuđen na doživotni zatvor plus 30 godina dodatne zatvorske kazne, javlja CNN.

Sud je također naložio El Chapu da plati 12,6 milijardi dolara naknade.

Joaquin Guzman je nakon izrečene presude rekao: "Ovdje nije bilo pravde."

Pranje novca, šverc kokaina i druga kriminalna djela

Guzman, bivši vođa narkokartela Sinaloa, u veljači je proglašen krivim za kaznena djela počinjena tijekom razdoblja od četvrt stoljeća, uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD.

Optužbe koje uključuju i pranje novca te kriminalna djela povezana s oružjem, takve su težine da podrazumijevaju kaznu doživotnog zatvora.

Prošli tjedan su tužitelji od američkog saveznog suca Briana Cogana zatražili da El Chapu doda i simboličkih 30 godina zatvora zbog upotrebe vatrenog oružja u svom poslovanju, opisujući ga kao "krvožednog i okrutnog".

Također su zatražili da preda 12,7 milijardi američkih dolara, što je, kako tvrde, vrlo skromna procjena prihoda koje je njegov kartel utržio od prodaje narkotika u SAD-u. Za sada američke vlasti nisu uspjele vratiti ni cent.

El Chapa se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, a kartel Sinalou vodio je s Ismaelom Zambadom zvanim El Mayo od 1989. do 2014.

Tijekom tromjesečnog suđenja porotnici su čuli dokaze o njegovim zlodjelima - svjedoci su opisivali kako je El Chapo premlaćivao, ubijao i žive zakapao one koji su mu se našli na putu, uključujući doušnike i pripadnike suparničkih bandi, prenosi Index.hr.

Ide u Alcatraz na Stjenjaku

El Chapo je karijeru započeo radeći na poljima marihuane u kolumbijskoj državi Sinaloa, no sada će, kako se čini, ostatak života provesti u zatvoru poznatom kao "Alcatraz na Stjenjaku" - saveznom zatvoru s najstrožim mjerama sigurnosti u Florenceu u Coloradu.

Foto: Politico / Joaquin "El Chapo" Guzman

Tamo će ga kao cimeri dočekati jednako slavni i zloglasni zatvorenici, među kojima su anarhoterorist i briljantni matematičar Ted Kaczynski zvan Unabomber, domaći terorist Terry Nichols koji je 1995. digao u zrak uredski kompleks saveznih službi u središtu Oklahoma Cityja, pri čemu je poginulo 168 ljudi, a preko 800 je bilo ozlijeđeno, Richard Reid, britanski terorist i sljedbenik Al Qaide poznat kao "bombaš s cipelama" koji je osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja 2001. da digne u zrak zrakoplov na prekoatlantskom letu eksplozivom skrivenim u cipelama, te Dzokhar Tsarnaev, terorist koji je 2013. izveo napade na sudionike Bostonskog maratona. On u tom zatvoru iščekuje izvršenje smrtne kazne.

Guzman se od izručenja SAD-u 2017. nalazi u samici zatvora u južnom dijelu Manhattana. Opetovano se žali na uvjete svog zatočeništva, posebice što je njegova samica bez prozora stalno osvijetljena.

"Zahtjev tužitelja za doživotni zatvor i dodatnih 30 godina je farsa. Njegova osuda i utamničenje zbog šverca droge neće ništa promijeniti u tzv. ratu protiv narkotika", kazao je El Chapov odvjetnik Eduardo Balarezo.

Kopirati
Drag cursor here to close