DW

Istraga protiv "Bokija" koji tvrdi da je vidio snimku ubojstva Dragičevića

„Gledao sam osobno snimku s RF (Raiffeisen) banke koja je snimila kako je pretučen David Dragičević na parkingu Metalske škole“, napisao je „Boki“.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 03. 2019. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International (TI) Bosne i Hercegovine podnio je tužbu zbog nedostavljanja izvještaja o upotrebi policijske sile krajem prošle godine, tijekom sukoba policije i građana u slučaju podrške porodici ubijenog Davida Dragičevića.

Uoči godišnjice smrti Davida Dragičevića, ujedno i potpunog podbačaja pravosudnog sustava u ovom slučaju, TI BiH podnio je tužbu protiv MUP-a Republike Srpske zbog nedostavljanja izvještaja policijskih službenika o upotrebi sile tijekom protesta građana od 25. psorinca prošle godine pa do nereda pet dana kasnije. TI navodi da je izvještaj zatražen u trenutku kada su bila okupljanja građana protiv policijske brutalnosti i s ciljem izražavanja podrške obtelji ubijenog Davida Dragičevića.

"Krajem prošle godine u javnost su dospjele brojne snimke iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banja Luke, zbog čega je TI BiH već podnio kaznenu prijavu Okružnom javnom tužiteljstvu u Banja Luci", navodi TI u svom obrazloženju.

Čeka se snimka

Za to vrijeme nekolicina građana i dalje se okuplja u Banja Luci svaku večer tražeći od nadležnih da okončaju ovaj slučaj i kazne odgovorne. Davor Dragičević navodno nije u Bosni i Hercegovini još od prosvjeda 30. prosinca, a nekoliko puta se javio putem društvenih mreža, najavljujući da će objaviti snimku Davidovog ubojstva i da će tada „nastati pravi kaos u BiH“. Dragičević je snimku ubojstva najavljivao i ranije, u više navrata, ali do sada ta snimka nije dospjela u javnost.

Istovremeno entitetski MUP pokrenuo je istragu kako bi se utvrdio identitet osobe koja je prije nekoliko dana u komentarima u online izdanjima nekih medija tvrdila da postoji video-snimka ubojstva Davida Dragičevića. Osoba pod pseudonimom „Boki" je napisala da će uskoro sve biti u javnosti: „Gledao sam osobno snimku s RF (Raiffeisen) banke koja je snimila kako je pretučen David Dragičević na parkingu Metalske škole“, napisao je „Boki“.

Službena zabilješka

Policija je nakon ovog načinila službenu zabilješku u kojoj se navodi da je Davor Dragičević za 15 tisuća eura naručio montirani video materijal u kojem policijski službenici dave Davida.

"Prema prikupljenim operativnim podacima, Davor Dragičević je preko za sada nepoznatih osoba za novčani iznos od 15.000 eura naručio video materijal na kojem bi bio montiran snimak odnosno fotomontaža, na kojem se vidi kako policijski službenici MUP RS dave pokojnog Davida Dragičevića. Navedena snimka je trebala biti puštena na Trgu Krajine 5. listopada 2018. prilikom održavanja skupa „Pravda za Davida", ali osoba koja su trebala napraviti fotomontažu snimke nisu završila isti, tako da snimka nije ni objavljena", napisano je u službenoj zabilješci čiji sadržaj su prenijeli mediji u BiH.

Davor Dragičević je nakon toga poručio da nisu točne tvrdnje policije da je on nudio 15.000 eura za montirana snimka ubojstva i da će prava snimka uskoro biti puštena u javnost.

Apel za pomoć

Obitelj Dragičević sada pokušava da izvrši ekshumaciju posmrtnih ostataka Davida Dragičevića i da tijelo sahrani u Austriji. Iz grupe „Pravda za Davida" uputili su i javni apel svima koji su u mogućnosti da uplate sredstva kako bi se platili troškovi ekshumacije, transporta i sahrane, čiji datum će biti, kako su naveli, naknadno objavljen.

Nije naveden potreban iznos, ali je najavljeno da će sav eventualni višak novca biti usmjeren u rad grupe „Pravda za Davida".

Kopirati
Drag cursor here to close