Akcija "Fast"

Zbog krijumčarenja migranata 'palo' pet Afganistanaca

U okviru operacije, kooridinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinitelji kaznenih djela bili otkriveni i dokumentirani.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 04. 2021. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini lišeno je slobode pet osoba, a operacija je realizirana s partnerskim institucijama Republike Hrvatske, gdje su lišene slobode dvije osobe.

Postupajući po nalogu i nadzorom tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA uz potporu MUP-a KS, MUP-a RS, Službe za poslove sa strancima i OSA BiH realizirali su operaciju kodnog naziva "Fast" te izvršili lišenje slobode pet osumnjičenih osoba, kao i pretrese objekata na više lokacija.

Aktivnosti su realizirane u suradnji sa USKOK-om i MUP-om RH, a usmjerene su na otkivanje i kazneno procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata s područja Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU.

Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su djelujući kao organizirana skupina s drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije te su organizirano iz BiH krijumčareni u Hrvatsku.

U okviru ove operacije, kooridinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinitelji kaznenih djela bili otkriveni i dokumentirani.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode terete se za kaznena djela: Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, iz članka 189a, u svezi sa kaznenim djelom Krijumčarenje ljudi, iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a tijekom dana bit će predati postupajućem tužitelju.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regija i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje kaznenih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se policijskim djelatnicima svih agencija i institucija koje su sudjelovale u međunarodnoj akciji "Fast".

Kopirati
Drag cursor here to close