Crne brojke

Dva predoziranja u deset dana: Mostar broji nove ovisnike

Vijesti / Crna Kronika | 09. 03. 2017. u 11:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je prošle godine registrirano 19 novih ovisnika i 97 starih povratnika koji su se ponovno uključili u program, a mjesečno se u prosjeku jedan ili dva pacijenta po prvi put uključuju na liječenje u Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje.

Potvrdio nam je to u nedavnim razgovorima, ravnatelj Centra dr. Siniša Skočibušić.

Naime, u Mostaru su u posljednjih desetak dana potvrđene dvije smrti od posljedica predoziranja. U četvrtak ujutro pronađeno je beživotno tijelo žene u napuštenoj kući u naselju Cim dok je prije desetak dana u ugostiteljskom objektu u stambeno-poslovnom centru Orca pronađen predoziran muškarac.

Škočibušić nam je potvrdio kako Centar, koji se bavi liječenjem heroinskih ovisnika na području grada Mostara i Hercegovine, u registru ima 923 ovisnika te da svaki mjesec na liječenje dolazi prosječno 190 osoba.

''Uglavnom su to osobe iz Mostara, a nešto malo iz ostatka županije. U 2016. godini su liječnici napravili 7700 pregleda i 6000 testiranja uzoraka urina'', rekao je i dodao kako točan broj ovisnika o drogama nije moguće definirati jer se ne može popisati tko sve s kojom ovisnošću ima poteškoća.

Skočibušić je potvrdio kako Centar ima problema s financiranjem što mu otežava rad. Rekao je kako se prema Poreznoj upravi FBiH u proteklih deset godina se nakupilo gotovo 600 tisuća KM dugova po osnovu doprinosa na i iz plaća djelatnika, pet stalno zaposlenih i sedam po ugovoru o djelu.

Rekao je kako je dugove nemoguće isplatiti iz potpora Grada, a u ovogodišnjem proračunu Grada Mostara predviđeno je za ovu ustanovu 80 tisuća KM.

Kopirati
Drag cursor here to close