Tužiteljstvo

Dragičević nije zarobljen i likvidiran, smrt nastupila utapanjem

Dodaje da David Dragičević nije pretučen šipkama, palicama, od veće skupine ljudi, kako također tvrde oštećeni i dio javnosti.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 07. 2018. u 18:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka je u dosadašnjem postupku prikupljanja dokaza sa sigurnošću  utvrdilo da David Dragičević nije otet, zarobljen, zlostavljan i likvidiran, već da je njegova smrt posljedica utapanja, koje se dogodilo 18. ožujka.

Iz ovog tužiteljstva, u priopćenju, navode da ne postoji nijedan dokaz da je Dragičević bio zarobljen i zlostavljan, kao ni osnova sumnje za to, niti dokaz.

''Ovakav zaključak temelji se na nalazu vještaka medicinske struke, iz kojeg ne proizlazi postojanje bilo kakvih povreda koje bi ukazivale na otmicu, vezivanje, silovanje oštećenog i slično. Ovo činjenično stanje suprotno je tvrdnjama oštećenog oca i dijela javnosti koja stalno potencira da je David otet i držan u zarobljeništvu, a onda likvidiran'', priopćio je danas glavni okružni tužitelj Želimir Lepir.

Dodaje da David Dragičević nije pretučen šipkama, palicama, od  veće skupine ljudi, kako također tvrde oštećeni i dio javnosti.

''Ovo stanovište potvrđuje logički i činjenica da su na tijelu pronađene samo lake tjelesne ozljede, bez bilo kakvih lomova'' dodaje se u priopćenju glavnog tužioca Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka.

U tijelu Davida Dragičevića pronađeno je, navodi se, nazočnost alkohola u količini od 1,58 promila, prema nalazu KTC Banja Luka, a prema nalazu VMA iz Beograda 130 promila u krvi, a 2,59 promila u urinu.

Na temelju nalaza vještaka medicinske struke (Željke Karana, Ivice Milosavljevića, kao i tima vještaka iz Zagreba), utvrđeno je, navodi se dalje u priopćenju, da je do utapanja došlo upravo 18. ožujka i da je tijelo bilo u vodi do 24. ožujka, kada je pronađen u rijeci Crkvena.

Također se potvrđuje da je, na osnovu izvještaja o rezultatima toksikološko-kemijske analize izvršene od strane Odjeljenja za toksikološku kemiju, Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu, utvrđeno da u krvi i urinu oštećenog Davida Dragičevića nije dokazana nazočnost opojnih droga (u izvještaju su detaljno pobrojani opijati na koje su testirani krv i urin oštećenog).

''David Dragičević zadobio je lake tjelesne povrede, koje su verificirane na prednjoj strani tijela, a ni jedne tjelesne povrede nema na leđima. Prema mišljenju vještaka medicinske struke iste su mogle nastati upravo padom tijela niz teren koji je popločan kamenom, a to je upravo lijeva strana korita rijeke Crkvena. Ljekari dozvoljavaju mogućnost da su povrede na usnama, krvni podljev desne šake i potkoljenice mogli nastati od udaraca'', precizira se u priopćenju.

Liječnici su isključili mogućnost da je tijelo Davida Dragičevića palo sa mosta direktno u vodu bez kontakta sa preprekama, već upravo padom i klizanjem niz strminu (kameni dio obale).

Smrt Davida Dragičevića nastupila je, precizira se, utapanjem u vodi (rječica Crkvena).

''Sa velikim stupnjem vjerojatnoće utvrdili smo putanju kretanja Davida Dragičevića, u tijeku noći iz grada ka mjestu gdje se dogodio kritični događaj. Provođenjem dodatnih istražnih radnji, došli smo do osnova sumnje (najniži stupanj vjerojatnoće) da je do utapanja i dospijeća Davida Dragičevića u rječici došlo na način kako smo definirali u naredbi o provođenju istrage zbog krivičnog djela ubojstvo'', istaknuo je Lepir.

Naime, na osnovu rezultata do sada provedenih istražnih radnji utvrđeno je, kako se dodaje, postojanje osnova sumnje da je 18. ožujka, oko 04.00 sati, u Banjoj Luci, u ulici Velibora Janjetovića Janje, u blizini obale rijeke Crkvene, došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između oštećenog i osumnjičenih (dva ili tri za sada nepoznata izvršioca) te da je Dragičević, plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke, visine oko 4,5 metra ili su ga izvršitelji sa iste obale gurnuli u rijeku Crkvenu, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu, kod oštećenog nastupila smrt uslijed utapanja u vodi, a leš oštećenog je 24. ožujka, pronađen u Crkvenoj u neposrednoj blizini ušća u rijeku Vrbas.

Iz Okružnog javnog tužiteljstva ističu da u daljem radu nastavljaju istragu radi rasvjetljavanja i utvrđivanja svih činjenica.

Napominju da je, nakon pristizanja nalaza vještaka medicinske struke iz Zagreba o povredama i načinu povređivanja Davida Dragičevića, tužiteljstvo došlo u poziciju da donese tužiteljsku odluku.

Lepir podsjeća i da su postupajući tužilac i on ranije putem e-maila u dva navrata dobili i prijeteće poruke.

''Iz svih događaja u javnosti vidljivo je da tužiteljstvo radi pod velikim pritiskom. U javnosti se od strane pojedenih medija i grupa pojedinih građana, iznose neistine u vezi sa ovim događajem, sa ciljem da se kriminaliziraju državne institucije i to prvenstveno Tužiteljstvo i MUPRS, te da određene grupacije time žele da postignu svoj politički rejting pred izbore. Kao glavni tužitelj u više navrata primao sam na razgovor oštećenog oca Davida Dragičevića i njegova dva odvjetnika, jer je uobičajeno u praksi da oštećeni surađuju sa tužiteljstvom, kao organom kaznenog gonjenja.

Međutim, oni protiv nas tužitelja i drugih radnika MUPRS-a podnose kaznene prijave i u javnosti nas kvalificiraju kao suučesnike u ubojstvu, što ne možemo da razumijemo i shvatimo – naveo je glavni tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva u Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close