Suđenje Zukiću

Dokumenti SDA kao dokazi Tužiteljstva

Vijesti / Crna Kronika | 25. 03. 2019. u 13:18 BIRN Justice Report
Kopirati
Foto: Avaz.ba / Amir Zukić

Sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo je, na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim poduzećima, među materijalnim dokazima uložilo više dokumenata Stranke demokratske akcije (SDA), a među njima i statut ove političke stranke.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljica Nermina Kulenović je Sudu predočila pročišćeni tekst Statuta SDA, uz pojašnjenje da je u dokumentu navedeno što jasno čini Predsjedništvo stranke, koje su dužnosti i obaveze generalnog sekretara u odabiru i predlaganju kandidata, kao i uloge kantonalnih i pojedinih općinskih odbora u pogledu imenovanja.

Osvrćući se na ovaj dokaz, Ahmed Žilić, koji brani optuženog Amira Zukića, naglasio je da generalni sekretar nema nikakvih ovlasti o kojima govori Tužiteljstvo.

Predočeni su dokumenti u kojima je navedeno članstvo u stranci optuženog Eseda Džananovića, njegovoj aktivnosti u Općinskom, Kantonalnom i Glavnom odboru SDA.

''U aktima je navedeno i njegovo sudjelovanje u kadrovskoj komisiji SDA Vogošća, čiji je član bio i Asim Sarajlić'', kazala je tužiteljica, uloživši i akt SDA kojim želi dokazati da je Sarajlić bio u kadrovskoj komisiji za pozicije imenovanja od 2015. godine.

Sarajlićeva Obrana je na ove dokaze istaknula prigovor relevantnosti, uz objašnjenje da izlaze iz vremenskog okvira optužnice.

Sudu je uložen akt Općinskog odbora SDA Zavidovići da su neki od svjedoka popunili kartice za članstvo, ali i Centrale SDA da oni nisu članovi.

Obrana je prigovorila da se na ovaj način propagira suđenje političkoj stranci jer Tužiteljstvo ne iznosi dokaze na okolnosti utvrđivanja činjenica, a sutkinja Tanja Curović je naglasila da se ''ovdje sudi pojedincima i da je u pitanju individualna odgovornost''.

Tužiteljstvo je uložilo i set dokaza o angažmanu optuženog Safeta Bibića o imenovanjima i razrješenjima u upravnim odborima medicinskih ustanova, da je bio u Nadzornom odboru Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća (KJKP) ''Park'', angažmanu u akademskoj zajednici i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

''Na klinici je stekao dosta poznanstava, prilazio pojedinim licima, nudio zaposlenje, što se moglo čuti iz iskaza svjedoka'', navela je tužiteljica.

Uloženi su i dokumenti kojima se dokazuje da je Senad Trako bio zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), član Bosanske patriotske stranke (BPS) i predsjednik općinske organizacije ove stranke za Visoko. 

Bivšeg generalnog sekretara SDA Zukića optužnica tereti za protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim poduzećima skupa s Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Džananovićem i Sarajlićem.

Nastavak suđenja je 8. travnja.

Kopirati