Kakva pravda

Djelatnik ministarstva poljoprivredniku uzeo poticaj, pa dobio samo uvjetnu

Prije nego što je doneseno rješenje kojim se poljoprivredniku odobrava isplata poticaja, Jahić je s njim zaključio fiktivni ugovor o zajmu na iznos koji se isplaćuje u prvoj tranši poticaja.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 11. 2018. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Gračanici u prvostupanjskoj presudi je izrekao državnom službeniku u Ministarstvu financija FBiH Elmiru Jahiću (35) iz Doboj Istoka uvjetno osam mjeseci zatvora zbog protuzakonitog posredovanja kojim je pribavio imovinsku korist od 21.600 KM.

''Kazna neće biti izvršena ako Jahić u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo'', priopćeno je iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, prenosi Srna.

Presudom se od Jahića oduzima 21.600 KM, a uvjetna presuda bit će opozvana i optuženi upućen na izdržavanje kazne zatvora ako u ostavljenom roku ne uplati ovu pribavljenu imovinsku korist.

Jahiću se na teret stavlja da je u srpnju i kolovozu 2014. godine na području općine Doboj Istok, koristeći službeni položaj, tražio nagradu od jednog poljoprivrednika da posreduje u federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da mu bude odobrena isplata poticaja za poljoprivredne proizvođače po prijavi na javni poziv u okviru modela ruralnog razvoja za kapitalne investicije u poljoprivredi.

Od poljoprivrednika je, kao uvjet za posredovanje, tražio da mu isplati cijelu prvu tranšu poticaja, kao i da mu od sljedeće dvije tranše isplati po 5.000 KM, odnosno ukupno polovinu iznosa poticaja.

Prije nego što je doneseno rješenje kojim se poljoprivredniku odobrava isplata poticaja, Jahić je s njim zaključio fiktivni ugovor o zajmu na iznos koji se isplaćuje u prvoj tranši poticaja.

Kada je rješenje doneseno i isplaćena prva tranša poticaja, ova osoba je Jahiću predala dogovoreni novac u iznosu od 21.600 KM, dok do isplate preostalog dijela poticaja od 59.600 KM nije došlo zbog nepravilnosti koje je utvrdila Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Istragu u ovom predmetu Tužiteljstvo je provelo u suradnji s Federalnom upravom policije.

Kopirati
Drag cursor here to close