Godišnjica smrti Vedrana Puljića

Devet godina od navijačkih nereda u Širokom Brijegu

U navijačkim neredima koji su se dogodili u krugu stadiona Pecara 2009. godine ubijen je 24-godišnji navijač Sarajeva Vedran Puljić.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 10. 2018. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 4. listopada 2009. godine, prije točno osam godina, oko stadiona Pecara u Širokom Brijegu vodio se ulični rat između navijača FK Sarajevo ''Horde zla'' te policije, domaćih navijača i stanovništva.

Neredi su se dogodili uoči utakmice Širokog Brijega i Sarajeva koja tog dana nije niti odigrana, a smrtno je stradao 24-godišnji Sarajlija Vedran Puljić koji je ubijen hicem iz vatrenog oružja.

S obzirom da je tog dana većina policijskih snaga bila raspoređena u Mostaru gdje se igrao derbi Zrinjskog i Veleža, ''Horde zla'' su u polusatnom rušilačkom pohodu uništili sve poslovne prostore u sklopu stadiona Pecara te ostale objekte u blizini stadiona. Također, zapalili su i jedan policijski automobil, a na desetke drugih su uništili.

Također, sarajevski huligani su na kućnom pragu nožem zboli Željka Zadru, a za taj čin još nitko nije odgovarao. Za ubojstvo 24-godišnjeg pripadnika ''Hordi zla'' bio je osumnjičen Oliver Knezović, a Županijsko državno odvjetništvo u Split je sredinom rujna 2017. godine povuklo optužnicu za ubojstvo te Knezovića sada terete za pokušaj ubojstvo, još se ne zna koga točno odrođenoe te za opće opasnu radnju, odnosno da je zapucao ne ciljajući nikoga pojedinačno.

Do promjene optužnice došlo je nakon 3D vještačenja Vojina Maštruka i očitovanja njegovih bosanskohercegovačkih kolega Bruna Franjića i Alije Kotarevića, a i iskaza svjedoka koji su naveli kako su policajci također pucali po njima.

Od nekoliko stotina pripadnika ''Hordi zla'' koji su sudjelovali u neredima, osuđeno je njih deset i to zbog sudjelovanja u paljevini, oštećivanju privatne imovine te napada na službene osobe. U skladu s presudom navijačima: Edinu Turkiću (1983.) je izrečena kazna od četiri mjeseca zatvora, Aldinu Popari (1986.) pet mjeseci, Zlatanu Gačiću tri mjeseca (1986.), Vedadu Zubetljaku (1987.) tri mjeseca, Mirzi Šiljkoviću tri mjeseca, Mirzi Sokoloviću (1983.) deset mjeseci, Adisu Ahmetagiću (1986.) četiri mjeseca, Zlatanu Husiću (1990.) devet mjeseci, Muhamedu Grbi (1988.) tri mjeseca i Edinu Memiću tri mjeseca zatvora. Faruk Džanko (1989.) jedini je oslobođen.

6. listopada dogodio se spontani prosvjed u Širokom Brijegu. Sve je počelo s desetak okupljenih građana na Trgu širokobrijeških žrtava, a kulminiralo je kada je više od 600 učenika Gimnazije fra Dominika Mandića bojkotiralo nastavu te se u koloni uputilo ka središtu grada. Iz sata u sat pristizale su stotine ljudi, a prosvjedovalo se ispred zgrade Vlade ŽZH te ispred PU Široki Brijeg. Na prosvjedu se tada okupilo 5.000 ljudi.

A već 9. listopada održan je veliki mirni prosvjedni skup na Trgu širokobrijeških žrtava na kojem se okupilo više od 10.000 Širokobriježana i gostiju.

Kopirati
Drag cursor here to close