Upozorenje kupačima

Detalji tragedije u Neretvi: Armin Gazić naišao na dvije smrtonosne prepreke

Za razliku od njegovih prijatelja, koji su zajedno s njim bili u jednom kajaku i koji su nakon prevrtanja ispred Bunskih kanala, Rođeni Zeničanin sa sarajevskom adresom izgubio je život.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 07. 2020. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je slovio za jednog od naših najboljih alpinista i izvojevao brojne podvige u svijetu alpinizma, ali i preživio pad s visine od 50 metara na planini Prenj, Neretva, odnosno, vožnja kajakom ovom rijekom, nažalost, bila je kobna za mladog Armina Gazića.

Za razliku od njegovih dvoje prijatelja, koji su zajedno s njim bili u jednom kajaku i koji su nakon prevrtanja ispred Bunskih kanala, jednog od najopasnijih dijelova Neretve, uspjeli isplivati do obale, rođeni Zeničanin sa sarajevskom adresom izgubio je život.

Nažalost, pred ovim 29-godišnjakom su se, praktično, ispriječile dvije smrtonosne prepreke. Njegovo tijelo je ostalo zarobljeno u sifonu s cjedilom ispod mjesta prevrtanja čamca, piše Avaz. Te dvije prepreke, kako su kazali iz Gorske službe spašavanja u Bosni i Hercegovini, čiji su pripadnici angažirani u akciji potrage, nemoguće je izbjeći.

S jedne strane to je rupa u stijeni, a s druge mjesto s naplavinama drveća i to su mjesta kroz koje ljudsko tijelo ne može proći.

Stoga je i akcija izvlačenja tijela u kojoj su sudjelovali ISS Mostar, GSS Mostar, HGSS Mostar i HGSS Čapljina, a koju je vodio Goran Mitrić, bila izuzetno kompleksna i opasna. Praktično, bila je jedna od najzahtjevnijih koju su do sada izveli pripadnici GSS u BiH.

Iz GSS u BiH upozoravaju kupače i kajakaše na smrtnu opasnost sifona i cijedila u koritu rijeke Neretve čak i za iskusne plivače i sportaše.

 

Kopirati
Drag cursor here to close