'120 kg brašna'

Uhićeni u akciji 'Sedlo' branili se pred sucem kako su mislili da voze duhan

Sudac za prethodni postupak Nedim Ćosić odluku o pritvoru će donijeti u zakonom predviđenom roku.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 02. 2019. u 12:43 Faktor.ba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Općinskom sudu u Sarajevu održano je ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužiteljstva KS da se odredi jednomjesečni pritvor Vladi Juriću iz Mostara, Ivanu Cvijanoviću iz Kiseljaka, te Aldinu Gaštanu iz Blagaja, koji su prije tri dana uhićeni u Sarajevu dok su prevozili 120 kilograma skunka, prenosi sarajevski Faktor.

Trojka je "pala" na autoputu A1, točnije kod naplatnih kućica u Tarčinu, gdje ih je spremno čekala policija koja je imala dojavu da u Sarajevo stiže veća količina droge.

Gaštan je vozio automobil Renault Kangoo, vlasništvo oca Vlade Jurića, dok je Jurić bio s njim u autu, na mjestu suvozača. Jurić je navodno zamolio Gaštana da mu pomogne u prijevozu veće količine duhana iz Mostara u Sarajevo.

Navodno su se zaustavili u Jablanici gdje je bio utovar droge iz kombija u caddy.

Na putu do Sarajeva u prijevoz droge se uključio "polo" koji je po svemu sudeći imao ulogu "čistača", a tim vozilom je upravljao uhićeni Cvijanović, navodi Faktor.

Safet Hrapo, tužitelj u ovom slučaju, nije posebno obrazlagao prijedlog za pritvor koji je za svu trojicu tražen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a za Jurića i Cvijanovića i zbog opasnosti od bijega.

Odvjetnici uhićenih su tražili da se odbije prijedlog Tužilaštva, te da se njihovim klijentima eventualno odrede mjere zabrane.

Damir Alagić, Jurićev odvjetnik, kazao je kako "mora naglasiti da njegov klijent nije znao što vozi u automobilu".

" Vjerovao je da se radi o duhanu, jer su i njega zamolili da ga preveze od točke A do tačke B. Činjenica je da je kasnije pronađena droga u automobilu njegovog oca, ali on o tome ništa nije znao", kazao je Alagić.

Dodao je, kako piše sarajevski Faktor, da je njegov klijent u životu vidio jedino 120 kilograma brašna, te da se radi o mladom čovjeku koji nije osuđivan i uzornom studentu koji redovno pohađa studij

"Napravio je grešku, istina, ali to nije razlog da se on pritvori. Osim toga, to što ima državljanstvo Hrvatske ne znači da će pobjeći. Mi smo spremni deponirati sve dokumente u sud. Predlažem da se mom klijentu odrede mjere zabrane", kazao je Alagić.

Damir Kočo, odvjetnik Ivana Cvijanovića rekao je kako njegov klijent uopće ne poznaje drugu dvojicu osumnjičenih, te da činjenica da je vozio automobil ispred vozila s drogom ne znači da ima ikakve veze s cijelim slučajem.

"Ovdje nema osnovane sumnje. To što je vozio ispred vozila s drogom i što je određena količina novca pronađena kod njega ama baš ništa ne znači. Predlažem da se odbije prijedlog za pritvaranje mog klijenta i da mu se eventualno odrede mjere zabrane", kazao je Kočo.

Isti prijedlog je imao i Ahmed Fejzić, odvjetnik Aldina Gaštana, koji je također naglasio da njegov klijent nije osuđivan te da nikada nije počinio kazneno djelo te da nema razloga za njegovo zadržavanje.

Sudac za prethodni postupak Nedim Ćosić odluku o pritvoru će donijeti u zakonom predviđenom roku.
Kopirati
Drag cursor here to close