Više kaznenih djela

Delimustafić i ostali pušteni iz pritvora, Tužiteljstvo šokirano

Vijesti / Crna Kronika | 10. 12. 2016. u 14:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši ministar unutarnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić i ostali uhićeni u akciji 'Pravda' pušteni su iz pritvora u kojem su proveli mjesec dana, potvrđeno je Srni u pravosudnim institucijama Kantona Sarajevo.

Osobe uhićene u akciji 'Pravda' sumnjiče se za kazneno djelo 'Organizirani kriminal', u vezi sa kaznenim djelima 'Zloupotreba položaja', 'Povreda zakona od suca', 'Pranje novca' i 'Prijevara'.

Akcija 'Pravda' provedena je u suradnji Federalne uprave policije, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo, Obavještajno sigurnosne agencije BiH i hrvatskog USKOK-a, prenosi Srna.

Uz Delimustafića u akciji su uhićeni i Samira Skorupan, Muamer Pita, Hajrudin Omerbegović, Suada Hadžić, Nihad Druškić, Muhamed Hadžiomerović, Emir Karača, Edina Mutevelić, Lejla Cerić, Kemo Kapur, Edin Banović, Jusuf Škrijelj i Pero Vuković.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo šokirano je jučerašnjom odlukom suda o ukidanju pritovra i puštanju na slobodu Alije Delimustafića i ostalih uhićenih u akciji 'Pravda'.

Alija Delimustafić, Lejla Cerić, Jusuf Škrijelj i Suada Hadžić pušteni su sinoć na slobodu i to nakon što prijedlog Tužiteljstva Kantona Sarajevo o produženju pritvora nije usvojen.

"Šokirani smo odlukom suda da osumnjičene na slobodu pusti svega nekoliko sati nakon završetka ročišta na kojem se raspravljalo o zahtjevu Tužiteljstva KS za produženje mjera pritvora. Prijedlog za produženje pritvora bio je pripremljen na 20 stranica, a predočeno je i 690 materijalnih dokaza. Postavlja se pitanje kada je sudsko vijeće uspjelo pregledati sav taj materijal", kaže za Klix glasnogovornica Tužiteljstva KS Azra Bavčić.

Tužiteljstvo KS još nije dobilo rješenje o ukidanju pritvora, a zbog vikenda rješenje mogu dobiti tek u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close