Nagodba

Cviki trguje: Za manju kaznu nudi informacije o 'Liska parku' i ubojstvu Leutara

Cvitanović je u zamjenu za blagu kaznu ponudio da će im otkriti informacije koje se odnose na slučaj 'Liska park', ali i u vezi s ubojstvom Joze Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutarnjih poslova FBiH.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 05. 2021. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Josip Cvitanović Cviki, koji u pritvorskoj jedinici Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar čeka početak suđenja za ubojstvo osuđenog ratnog zločinca Marka Radića Make, pokušao se, kako saznajemo, nagoditi s Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanskog kantona za kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Nije bilo uvjeta


Njegov branitelj prema službenoj dužnosti Semir Kajtaz je dostavio prijedlog sporazuma o priznanju krivnje, a na osnovu kojeg je i održano ročište u Kantonalnom tužiteljstvu u Mostaru.

Međutim, kako piše Avaz, od toga se odustalo, jer nisu dogovoreni neophodni uvjeti za zaključivanje. Iz Tužiteljstva HNK nisu željeli otkriti detalje, a kako piše Avaz, Cvitanović je u zamjenu za blagu kaznu ponudio da će im otkriti informacije koje se odnose na slučaj 'Liska park', ali i u vezi s ubojstvom Joze Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutarnjih poslova FBiH.

Njegov odvjetnik je rekao da su njemu potpuno nepoznati detalji koji se odnose na ova dva slučaja, jer je njegov branjenik najavio da će tužiteljima otkriti informacije ako pristanu na nagodbu.

Kazao je da je slučaju 'Liska park' Cvitanović, zapravo, tražio status zaštićenog svjedoka.

Prema svemu sudeći, taj predmet ide u zastaru. Naime, riječ je o predmetu koji se u Kantonalnom sudu Mostar razvlači još od 2006. godine i u vezi s kojim su, uz njega i Radića, kao prvooptuženog, na optuženičkoj klupi bili i Božo Perić, Željko Planinić i Zlatko Pavlović.

Oni su se teretili da su, kao pripadnici Specijalne policije MUP-a 'Herceg-Bosne', naoružani pištoljima i palicama, 10. veljače 1997. godine na Bajram napali grupu od više stotina bošnjačkih građana koji su se, prema najavljenoj posjeti, kretali prema Liska haremu. Tada su zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše ozlijedili 23 osobe.


Pištolj zakočio

Suđenje koje je u nekoliko navrata prekidano, baš zbog Cvitanovića, koji se služio raznim metodama, od 'gubljenja svijesti' u sudnici do otkazivanja svojim braniteljima, nakon prekida 2013. godine, do danas nije nastavljeno.

Poznata je priča o tome kako se Cvitanović svojevremeno 2004. godine hvalio po zatvoru da je 'zeznuo' tužioca obećavši određene informacije baš u slučaju 'Liska park', kada se nagodio za ubojstvo svog punca Davora Knezovića koje je počinio iste godine.

On je tada osuđen na samo osam godina zatvora, a namjeravao je pucati u punicu i njenu sestru, ali je pištolj zakočio.

Ne osjeća se krivim

Inače, 15. travnja je u Kantonalnom sudu Mostar održano ročište za izjašnjenje o krivnji Cvitanovića za Radićevo ubojstvo koje se dogodilo lani, 9. studenog, u ulazu zgrade u kojoj je ubijeni živio. Kako se izričito nije odredio o okolnostima koje mu se stavljaju na teret, Sud je utvrdio kako se Cvitanović izjasnio da se ne osjeća krivim.

Kopirati
Drag cursor here to close