Novinarima CIN-a

Tražili dokumente od javnog interesa: Nakon četiri godine, sud presudio u korist novinara

Sudski postupak je vođen zbog odluke Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske kojom je novinarima uskraćen uvid u dokumente koji su od javnog značaja.Ovo je deveta presuda koju je CIN dobio protiv institucija za nedostavljanje
Vijesti / Crna Kronika | 17. 04. 2018. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okružni sud u Banjoj Luci je uvažio tužbu koju je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pokrenuo prije četiri godine protiv Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS).

Naime, Ministarstvo je odbilo dostaviti novinarima dokumente od interesa za javnost.
CIN je zatražio koncesijske ugovore za eksploataciju ugljena, istraživanje i eksploataciju vode te izgradnju termoelektrane u Stanarima kod Doboja, kao i naknadne anekse ugovora koje je Vlada RS-a potpisala sa koncesionarom – ''EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari''.

Foto: EFT Stanari / Termoelektrana u Stanarima je puštena u komercijalni rad u jesen 2016, a koncesijski ugovor za njenu izgradnju je Vlada RS-a potpisala s firmom “EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari” početkom 2008. godine. Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina. 


U odgovoru na zahtjev novinara Ministarstvo je dostavilo podatak da je koncesija dodijeljena nakon samoinicijativne ponude, kao i druge informacije u pogledu koncesionalnih naknada, ali je odbilo dostaviti traženu dokumentaciju, obrazloživši da se tome protivi koncesionar od kojeg su tražili suglasnost. Koncesionar je dao mišljenje da su ugovori povjerljivi i da bi njihovim objavljivanjem nastupila štetna posljedica za njihovo poslovanje.

S obzirom da je dokumentacija zatražena u skladusa Zakonom o slobodi pristupa informacijama RS-a koji propisuje da informacije pod kontrolom javnog organa predstavljaju javno dobro i dajavni organ ima zakonsku obvezu dostavljati tražene podatke, CIN je pokrenuo sudski postupak.

U prvostupanjskom postupku u svibnju 2015. godine Okružni sud u Banjoj Luci je donio presudu i odbio tužbu kao neosnovanu, smatrajući da je Ministarstvo dobro postupilo. Međutim, s tim nije bio suglasan Vrhovni sud RS-a koji je odlučivao po žalbi i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

CIN je u tužbi podsjetio da su od Ministarstva traženi na uvid koncesijski ugovori kojim država daje gospodarskim subjektima pravo na eksploataciju i korištenje prirodnog dobrakoje pripada svim građanima. Zbog toga bi građani morali znati ''pod kojim uvjetima Vlada i njena ministarstva prirodna bogatstva koja pripadaju svim građanima jedne države daje jednom komercijalnom pravnom subjektu''.

Uz ostalo, navedeno je da ugovorni organ prvenstveno treba štititi javni, pa tek onda privatni interes. Prema tome, odluku o tome da se objavi informacija koja je proglašena kao izuzetak treba donijeti javni organ, a ne komercijalni pravni subjekt jer odluku o pristupu i odbijanju pristupa informacijama donosi organ, a ne pravno lice na koje se odnose tražene informacije.

U ponovnom postupku Okružni sud iz Banje Luke je donio presudu 30. ožujka 2018. godine kojom je uvažio CIN-ovu tužbu, zatraživši od Ministarstva da u roku od 30 dana donese novo rješenje u vezi sa traženom dokumentacijom i da CIN-u nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 1.277,50 KM.
CIN je dokumentaciju zatražio tijekom istraživanja o dogovoru koje je Vlade RS-apostigla sa EFT-om (Energy Financing Team) o preuzimanja rudnika lignita u Stanarima i izgradnji termoelektrane.

Zahvaljujući Zakonu o slobodi pristupa informacijama RS-a, CIN je dobio podatke iz drugih institucija koji su otkrili što se događalo u Stanarima. Istraživanje je pokazalo da je cijela priča počela 2005. godine kada je EFT preuzeo državni rudnik na način da je došlo do svojevrsnog cijepanja firme na dva dijela, odnosno na dvije zasebne firme. Zdravi dio u kojem je ostala vrijedna imovina dobio je EFT, a drugi dio koji se sastojao od dugovanja i teško naplativih potraživanja poslan je u stečaj.

Na temeljima te imovine u Stanarima je formirano poduzeće ''EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari'' koje je sa Vladom RS-a u veljače 2008. godine potpisalo koncesijski ugovor koji je objedinio eksploataciju lignita, pitke i industrijske vode i izgradnju termoelektrane.

Vlada RS-a je radila na ruku EFT-u tako što mu je odobravala izmjene koncesijskog ugovora u pogledu rokova za izgradnju isnage termoelektrane koja je bila prvobitno dogovorena. Također, omogućeno je i da financijer za izgradnju termoelektrane - Kineska razvojna banka - dobije u zalog ugovor o koncesiji.

Termoelektrana je u siječnju 2016. godine puštena u probni, a u rujnu 2016. u komercijalni rad.

Kopirati
Drag cursor here to close