Teroristički napad

Cimer Mevlida Jašarevića htio napasti SIPA-u

Svjedok je dodao da bi napad na SIPA-u i MUP TŽ za Božića prestavljao džihad.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 01. 2019. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaštićeni svjedok Tužiteljstva BiH kazao je da smatra da su namjere optuženog Maksima Božića da počini teroristički napad bile ozbiljne.

Svjedok ''A'' rekao je da mu je Božić pričao u lipnju 2017. godine da priprema teroristički napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ili poligon za vježbanje specijalaca Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije (MUP TŽ), javlja Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Zaštićeni svjedok je ispričao da se Božić raspitivao o tome gdje može nabaviti oružje, kao i da je govorio o snimanju videooporuke prije napada, u kojoj bi naveo svoje razloge.

Svjedok je dodao da bi napad na SIPA-u i MUP TŽ za Božića prestavljao džihad.

Svjedok je rekao da je Božić u zatvoru bio zajedno s Mevlidom Jašarevićem, kojeg je Sud BiH osudio na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na zgradu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 2011. godine, te da su kasnije skupa bili i u Maoči.

Također je istaknuo da je zbog ovih razloga smatrao da je Božić bio ozbiljan, te da ga je ''dobrovoljno iz vjerskih razloga'' prijavio SIPA-i.

Tužiteljstvo BiH tereti Božića da je od sredine lipnja 2017. do 10. travnja 2018. planirao i pripremao nabavku sredstava te poduzimao druge radnje kako bi izvršio napad na zgradu SIPA-e u Sarajevu i zgradu MUP-a TŽ.

S njim je optužen Edin Hastor, koji je, prema optužnici, u ožujku 2018. osigurao prostorije vlastite obiteljske kuće, gdje su, za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, streljivo i vojnu opremu.

Odgovorajući na pitanja Božićeve obrane, zaštićeni svjedok ''A'' je potvrdio da se s Božićem družio uz prekide kada je optuženi bio u zatvoru te da mu je vjerovao kao bratu iz džemata i da je Božić njemu pomagao. Jedne prilike, kako je rekao svjedok, Božić mu je dao 600 maraka kao poklon.

Svjedok je naglasio da ne zna je li Božić još nekome spominjao da planira napad.

Prilikom raspravljanja o dodjeljivanju dodatnih mjera zaštite za svjedoka javnost je bila isključena.

Nastavak suđenja planiran je za 10. siječnja kada će biti nastavljeno saslušanje svjedoka ''A'', izvjestio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close