Pad zrakoplova

Četiri godine od velike tragedije u Mostaru

Nakon pada avion je izgorio, a na mjesto nesreće odmah su izašle ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i policije.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 05. 2021. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je četiri godine od velike tragedije koja je zadesila Mostar. Naime, 13. svibnja 2017. godine u padu sportskog zrakoplova kraj Mostara poginulo je pet osoba.

''Među stradalima su pilot, mlađa muška osoba i troje djece'', bile su prve informacije s mjesta tragedije.

U padu zrakoplova su poginuli osmogodišnji Arman Hadžiomerović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, mladić Muhamed Sipović i pilot Ivan Karačić.


Nakon pada avion je izgorio, a na mjesto nesreće odmah su izašle ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i policije.

Pisali smo ranije kako je nakon nesreće provedena istraga Neovisnog povjerenstva koje je otkrilo kako je uzrok pada zrakoplova FA 200-160 bio srčani udar pilota.

U izvještaju Povjerenstva navedeno je kako je otkriven i niz propusta organizatora: priprema posade za letenje nije bila adekvatna u odnosu na karakter i uvjete izvođenja leta, nisu pronađeni pisani tragovi pripreme leta, pilot nije izveo let prema usmeno dogovorenom načinu izvođenja, težina zrakoplova u polijetanju na posljednjem letu bila je u granicama dozvoljene, zrakoplov je bio registriran na četiri osobe, a u njemu je za vrijeme kobnog leta bilo pet osoba. Jedan od propusta bio je i neprijavljivanje manifestacije Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) koja je trebala izdati pisano odobrenje za organizaciju ovakve manifestacije.

Provedena je i istraga Neovisnog povjerenstva koje je otkrilo kako je uzrok pada zrakoplova FA 200-160 bio srčani udar pilota.

Iz BHDCA tada nam je potvrđeno kako nisu imali saznanja o održavaju ove manifestacije, te samim tim nisu izdali potvrdu za njezino održavanje.

Podsjetimo, kobni let dogodio se tijekom panoramskog leta u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata", pod nazivom "Let iznad Mostara".

 

Kopirati
Drag cursor here to close