Ročište

Čavka: Osmica je kao Luj Četrnaesti i treba u pritvor

Čavka je istaknuo da je Mehmedagić privatizirao OSA-u i da OSA-u promatra na način "Država, to sam ja".
Vijesti / Crna Kronika | 10. 11. 2020. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Oleg Čavka predložio je danas na ročištu pred Sudom BiH da se optuženima - direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću i rukovoditelju u toj agenciji Muhamedu Pekiću zabrani obavljanje dužnosti, ulazak u prostorije OSA, sastajanje sa zaposlenima u ovoj instituciji i svjedocima do okončanja postupka, piše Srna.

Čavka je rekao kako je ovaj slučaj specifičan i da postoji dokazana sumnja da bi neodređivanjem mjera zabrane optuženi mogli počiniti isto krivično djelo zbog koga je optužnica podignuta i potvrđena.

"Direktor može narediti bilo kome u OSA-i da izvrši određeni zadatak za njega. Direktor posjeduje oružje u rukama, ovlaštenja koja može iskoristiti da se stvore sigurnosni problemi, uspostave paralelni sustavi, pa čak i oni nacionalni", naglasio je Čavka i dodao da je riječ o prvorazrednom političkom pitanju.

Čavka je istaknuo kako se Mehmedagić optužnicom tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

"Optuženi je privatizirao OSA-u, kako bi vodio političke obračune s neistomišljenicima i imao kontrolu nad kompletnim sigurnosnim sustavom. Protiv njega se vodi još jedna istraga o krivotvorenju diploma, a na svoje diplome, koje trebaju biti javni dokument, stavio je oznaku tajnosti", rekao je Čavka.

Čavka je istaknuo da je Mehmedagić privatizirao OSA-u i da se ponaša kao Luj Četrnaesti i OSA-u promatra na način "Država, to sam ja".

"Neophodno je da se optuženima izreknu i odrede mjere zabrane jer bez tih mjera nije moguće zaštititi integritet postupka", istaknuo je Čavka.

Mehmedagićeva odvjetnica Senka Nožica tražila je od Suda BiH da odbije prijedlog Tužiteljstva, ocijenivši ga neosnovanim.

"Ovaj postupak je politička montaža. Pitanje je čemu ovolika žurba da se razriješi svih dužnosti. To pokazuje što se iza brda valja jer postoji diktat da se on ukloni s ove funkcije i, ukoliko bi se donijele mjere zabrane, presuda bi ovim bila izrečena", smatra Nožica, koja je zatražila da se prijedlog Tužiteljstva odbije.

Pekićeva odvjetnica Jesenka Rešidović rekla je kako razlozi za mjere zabrane ne postoje, da je prijedlog neosnovan, nekonkretiziran i da ničim nije potkrijepljen.

Navela je kako je Pekić već suspendiran i da ga je suspendirao Mehmedagić 9. studenog do okončanja postupka.

Na to je reagirao tužitelj Čavka, koji je rekao da je i ovo dokaz da u OSA-i postoje dva aršina.

"Prvooptuženi je suspendirao drugooptuženog, a prvooptuženog ne suspendira nitko. Očito da se na njega zakoni BiH ne odnose", dodao je Čavka.

Nakon današnjeg ročišta, Nožica je rekla da ne želi govoriti o predmetu, da neće vršiti utjecaj na Sud na bilo koji način, da se protivi donošenju mjera, te da je uvjerena da će odluku Suda dobiti do ponedjeljka, 16. studenog.

 

Kopirati
Drag cursor here to close